Кучетата изглежда са запознати с основните закони на физиката и

...
Кучетата изглежда са запознати с основните закони на физиката и
Коментари Харесай

Учени: Кучетата реагират с изненада на нарушаването на физич...

Кучетата наподобява са осведомени с главните закони на физиката и реагират с изненада на нарушаването им, написа сп. " Байолоджикъл летърс ", базирайки се на резултатите от австрийско проучване. До този извод са стигнали експерти от университета на Виена въз основа на проби с 14 дресирани кучета от породата бордър коли.

В рамките на опита животните са следили компютърна анимация на триизмерни топки, движещи се на екран. През по-голямата част от времето топките се движат съгласно законите на физиката, само че на моменти ги нарушават.

По време на тестванията учените са следили придвижванията на очите на кучетата. Когато виртуалните топки са започвали да се движат сами, без да бъдат избутвани от друга топка, животните са се заглеждали в тях по-продължително, а зениците им са се уголемявали - симптом на неразбиране и изненада.

" Това е отправната точка за ученето. Имате упования по отношение на заобикалящата среда и наблюдавате модели в държанието на физически обекти. Когато се случва нещо ненадейно, обръщате внимание на това и се пробвате да разберете какво става ", изясняват експертите.
Бебетата над шест месеца и шимпанзетата демонстрират безусловно същата реакция, означават учените.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР