Кучетата и котките са от най-глезените членове на семейството. Техните

...
Кучетата и котките са от най-глезените членове на семейството. Техните
Коментари Харесай

ТЕЗИ 3 храни – те може да са смъртоносни за кучета и котки

Кучетата и котките са от най-глезените членове на фамилията. Техните стопани вършат всичко допустимо да са добре, нахранени с хубава храна и заобиколени от разнообразни играчки. 
Най-добре е да храните кучето/котето ви със специфична храна, само че когато се храните и те ви погледнат с благите си очички, сме сигурни, че споделяте и вашата храна с тях. Да, в множеството обстановки това няма да им навреди, само че има артикули, които могат да бъдат извънредно рискови за здравето им. Нека забележим кои са:

Сол

Прекомерената консумация на сол е нездравословна както за нас, по този начин и за животните. А остатъкът от солена храна или вода в тялото на домашния ви любим може да докара до натравяне със сол. Ако премине леко, признак е единствено диария, само че стане ли по-сериозно, животинчето ви може да получи спазъм или мозъчен оток, които са рискови за здравето му и могат да доведат до гибел.

Шоколад

Знаем, че на домашните ни любимци не трябва да се дава сладко. Според Американската ветеринарна асоциация, шоколадовите крампи са първопричинителите на отравянията при домашните любимци. Котките може и да не протягат ръка толкоз към сладки неща, само че пък кучетата са много лакоми и се пробват да се доберат до всичко, което оставите. Затова внимавайте да не са на леснодостъпни за тях. 
Колкото по-голямо количество какао има в един артикул, толкоз по-голяма е и опастността от натравяне. Това е заради наличието на метилксантините в него. Те се съдържат и в кафето, чая и някои от газираните питиета на пазара. 

Лук и чесън

Лукът и чесънът са рискови за кучетата, само че не дотам, до  каквато са за котките. За тях тези артикули са напряко смъртоносни. При потреблението на меса, месни артикули и котлети постоянно котките получават натравяне даже поради дребното количество от тези два продукта в тях. Отравянето може да се случи мигновено, само че и след струпване от тях в организма. Лукът и чесънът при котките са причинители на хемолитична анемия – признаците са изнемощялост, уязвимост, тахикардия и бързо задъхване.
Грижете се добре за домашните си любимци, не прекалявайте с домашната храна, която им давате и подбирайте доста деликатно кои артикули споделяте с тях. По-добре залагайте на специфичната храна за домашни любимци, тя е и доста по-полезна за тях. Но наложително избягвайте солта, захарта, лука и чесъна. Така ще спестите на вас и на домашното ви мъниче редица грижи, а даже може да се стигне и до по-сериозни затруднения, както към този момент споменахме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР