Кучетата и котките са от най-глезените членове на семейството. Техните ...

Кучетата и котките са от най-глезените членове на семейството. Техните

ТЕЗИ 3 храни – те може да са смъртоносни за кучета и котки

Кучетата и котките са от най-глезените членове на фамилията . Техните стопани правят всичко допустимо да са добре, нахранени с хубава храна и заобиколени от разнородни играчки. 
Най-добре е да храните кучето/котето ви със специфична храна, само че когато се храните и те ви погледнат с благите си очички, сме сигурни, че споделяте и вашата храна с тях. Да, в повечето положения това няма да им навреди, само че има артикули , които могат да бъдат извънредно опасни за здравето им. Нека забележим кои са:

Сол

Прекомерената консумация на сол е вредна както за нас, по този начин и за животните. А излишъкът от солена храна или вода в тялото на домашния ви любим може да докара до натравяне със сол. Ако премине леко, признак е единствено диария, само че стане ли по- съществено , животинчето ви може да получи спазъм или мозъчен оток, които са опасни за здравето му и могат да доведат до гибел .

Шоколад

Знаем, че на домашните ни любимци не трябва да се дава сладко. Според Американската ветеринарна асоциация, шоколадовите крампи са първопричинителите на отравянията при домашните любимци. Котките може и да не протягат ръка толкова към сладки неща, само че пък кучетата са много лакоми и се пробват да се доберат до всичко, което оставите. Затова внимавайте да не са на леснодостъпни за тях. 
Колкото по- огромно количество какао има в един артикул , толкова по- огромна е и опастността от натравяне. Това е заради наличието на метилксантините в него. Те се съдържат и в кафето, чая и някои от газираните питиета на маркета . 

Лук и чесън

Лукът и чесънът са опасни за кучетата, само че не дотам , до  каквато са за котките. За тях тези артикули са напряко смъртоносни. При консумацията на меса, месни артикули и котлети постоянно котките получават натравяне даже поради малкото количество от тези два продукта в тях. Отравянето може да се случи мигновено , само че и след струпване от тях в организма. Лукът и чесънът при котките са причинители на хемолитична анемия – признаците са изнемощялост , уязвимост , тахикардия и бързо задъхване.
Грижете се добре за домашните си любимци, не прекалявайте с домашната храна, която им давате и подбирайте доста деликатно кои артикули споделяте с тях. По-добре залагайте на специфичната храна за домашни любимци, тя е и доста по- потребна за тях. Но наложително избягвайте солта, захарта, лука и чесъна. Така ще спестите на вас и на домашното ви мъниче редица грижи, а даже може да се стигне и до по- съществени усложнения, както към този момент споменахме.

Източник: actualno.com