Кубинското правителство обяви днес, че увеличава заплатите в държавния сектор

...
Кубинското правителство обяви днес, че увеличава заплатите в държавния сектор
Коментари Харесай

Куба вдига заплатите

Кубинското държавно управление разгласи през днешния ден, че усилва заплатите в държавния бранш като част от по-широк пакет стопански промени, съобщи Асошиейтед прес. Не бяха оповестени обаче повече детайлности за проекта.

Увеличаването на заплатите от дълго време се дефинира като една от първите стъпки към обединяването на неповторимата двойна валутна система на Куба. Този развой обаче може да е опасен поради икономическата рецесия в страната, която е изострена от американските наказания, отбелязва АП.

През последния четвърт век кубинците употребяват едно песо, което се котира за към 4 цента (от щатския $ - бел. ред.) и друго, струващо близо $. По-силното песо бе въведено като сурогат на доларите, търгувани на черния пазар при рецесията през 90-те години, последвала разпадането на Съветския съюз. С времето държавното управление стартира да употребява двете валути, с цел да дефинира извънредно ниски цени за артикули и услуги, които се смятат за съществени права на жителите, и крайни високи цени за " първокласни " артикули и услуги. Тази методика обаче основава изкривявания, които спъват икономическия напредък.

Според изказване, публикувано по малкия екран, минималната заплата в Куба към този момент ще бъде близо 17 $ месечно, а междинната ще се усили от 32 до 44 $. Леко ще бъдат увеличени и дръжавните пенсии.

Очаква се през идните дни да бъде оповестена още информация за идни промени.

Според специалисти унищожаване на двойната валутна система ще докара в последна сметка до прекъсване на дотациите и банкрута на десетки или даже стотици държавни компании, както и до загубата на хиляди работни места в държавния бранш, съобщи Българска телеграфна агенция. При по-ниски дотации, или в случай че те напълно бъдат анулирани, държавните компании ще бъдат принудени да вдигнат цените. Поради това от дълго време увеличение на държавните заплати се приема за основен предвестител на унифицирането на валутната система на Куба.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР