Кубинският президент Мигел Диас-Канел призна, че страната му преживява "енергийна

...
Кубинският президент Мигел Диас-Канел призна, че страната му преживява "енергийна
Коментари Харесай

Енергийна криза в Куба, има недостиг на горива

Кубинският президент Мигел Диас-Канел призна, че страната му претърпява "енергийна рецесия " и страда от дефицит на гориво поради американските наказания. Това постанова да се вземат ограничения за икономии през идните седмици.
До 14 септември няма да има доставки на горива в Куба и за облекчение на обстановка ще се вземат ограничения за поправяне (на продажбите) до идването на идващия танкер в събота. Това значи и ограничения за икономии до края на месеца, когато ще има нови доставки, съобщи кубинският водач.
Ръководството е насила да вземе краткотрайни ограничения за свеждане до най-малко на въздействието от дефицита на горива върху главните услуги за популацията в основни сфери на живота на обществото.
Диас-Канел добави, че се водят договаряния за спомагателни покупки за октомври за да се контролира обстановката и че към този момент са подписани съглашения с няколко доставчика.
Президентът на Куба означи, че сходна обстановка може да се повтори в бъдеще и тя е резултат от усилването на нападателните дейности на Съединени американски щати против Куба, Венецуела и Никарагуа. "Тези ограничения са ориентирани против кубинското общество, това са опити да се покаже, че видите ли кубинското държавно управление е неефективно. Ние сме народ, който няма да допусне някой да ни сплашва ", съобщи Диас-Канел.
"САЩ желаят да ни отрежат провизиите, с цел да изтръгнат от нас политически отстъпки ", съобщи кубинският водач. През последните месеци Вашингтон ускори ембаргото си, което е в действие от 1962 година, с цел да накара Куба да се откаже от поддръжката си за държавно управление на венецуелския президент Николас Мадуро, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Съединени американски щати скъсаха дипломатически връзки с Куба през 1961 година в отговор на национализацията на американска благосъстоятелност на острова. След това Вашингтон разгласи търговско-икономическо ембарго против страната. Според данни на кубинските управляващи блокадата (така Хавана назовава ембаргото), наложена от Съединени американски щати, е нанесла на стопанската система на Куба вреди за 134,5 милиарда $. Ако се обмислен загубите от глобите, отчитайки обезценяването на $ по отношение на цената на златото, то вредите са за 933 милиарда $, отбелязва ТАСС.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР