Куба успя да пусне в експлоатация първите си нови пътнически

...
Куба успя да пусне в експлоатация първите си нови пътнически
Коментари Харесай

Русия ще помага на Куба да обнови железопътния си транспорт срещу $1 милиард

Куба съумя да пусне в употреба първите си нови пътнически вагони от 4 десетилетия насам благодарение на своите съдружници Русия и Китай. Тяхното първо пътешестване е било в събота, като държавното управление на острова се надява този ход да сложи началото на проекта за възобновяване на железопътния превоз в страната, написа Reuters.

Железопътната инфраструктура в Куба е една от най-старите в света. Изградена е през 30-е години на 19-и век, само че не е поддържана и липсва нова техника и съоръжение. Това ненапълно се дължи на неефективната пазарна стопанска система, която страда и от американското ембарго.

В продължение на години влаковете са били най-евтиният, само че и най-неефективният метод за пътешестване на дълги дистанции в Куба. Обикновено, за изминаването на 900 километра от Хавана до Сантяго са били нужни 24 часа, което е два пъти повече от пътуването с кола.

Карибският остров е подписал съглашение с Русия на стойност 1 милиард $ за обновяването на железопътния превоз по данни на осведомителната организация Interfax.

През 2017 година държавната съветска железопътна компания Russian Railways е декларирала, че договаря за инсталирането на високоскоростна линия сред Хавана и плажният курорт Варадеро.

Правителството на Куба възнамерява да стартира модернизирането на железопътната инфраструктура до 2030 година преди да стигне до по-сериозната част, която е възобновяване на избрани направления.

През май страната е получила 80 нови пътнически вагона от Китай, като от тях са били и тези, които са тръгнали от Хавана още в събота. Карибският остров чака да получи още 80 броя през идната година.

" Това е първата стъпка от трансформацията на железопътния превоз в Куба ", декларира Едуардо Ернандес, началник на националната железопътна компания в страната.

Да пътуват с влакове са избрали 6,1 милиона пасажери през 2018 година, което е много по-малко спрямо 10 милиона през 2010 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР