Куба е една от най-интересните световни туристически дестинации. Красива, различна,

...
Куба е една от най-интересните световни туристически дестинации. Красива, различна,
Коментари Харесай

Интересни факти за Куба, които вероятно не знаете

Куба е една от най-интересните международни туристически дестинации. Красива, друга, смайваща с обстоятелството, че нейните поданици са безпределно щастливи макар че са небогати и живеят с ограничавания. Събрахме 11 забавни обстоятелството за тази перла в Карибско море, в случай че се интересувате от нея или мечтаете да я посетите.
Когато европейците стъпват на остров Куба, там живеели индиански племена. Но вследствие на колонизацията на острова те били съвсем изпълни избити. Съвременните кубинци имат разбъркан генезис, измежду предците им има европейски преселници, африканци, индианци от Централна и Южна Америка.
* През февруари 1962 година президентът на Съединени американски щати Джон Кенеди подписал декрет, съгласно който Съединени американски щати не разрешава вноса на артикули от Куба. Но самият президент бил огромен фен на кубински пури. Кенеди намерил излаз от обстановката - преди да подпише документа, си поръчал 1200 пури.

* В Куба са регистрирани към 100 000 автомобила. Около половината от тях са пуснати още в средата на предишния век. Затова феновете на старинни транспортни средства могат да видят тук значително любопитни експонати. В Куба автостопът е легализиран - всеки водач на държавна кола би трябвало да спре, в случай че види стопаджия на пътя.
* След успеха на Кубинската гражданска война държавното управление се заело с ликвидирането на неграмотността в страната. Сега индикаторът на грамотните хора в страната е един от най-високите в света - 99,8%. Това е повече, в сравнение с в Съединени американски щати.
* Най-популярният спорт в Куба е бейзболът. Кубинците 3 пъти стават олимпийски първенци в тази дисциплинираност. Бейзбол практикуват надали не всички кубински деца. Но постоянно пораждат проблеми с приспособленията за този спорт. Вместо бухалка се постанова да употребяват елементарна палка, а топката се заменя с запушалка за виновност. * Благодарение на топлата дружба сред Русия и Куба на 18 септември 1980 година в космоса излетя първият кубинец - Арналдо Тамайо Мендес. Заедно с Юрий Романенко той прекарва в орбита 7 дни 20 часа и 43 минути, извършвайки за това време 124 обиколки към Земята.  * Доскоро единствено в две страни в света беше неразрешено да се продава " Coca Cola " - в Северна Корея и в Куба. В началото на 21-ви век възбраната бе снета на Острова на свободата. Забранен в Куба е и ромът " Bacardi ", макар че тъкмо в тази страна стартира производството му. След революцията членовете на семейство Бакарди отпътували за Съединени американски щати, а имуществото на компанията било национализирано. * Най-популярният спорт в Куба е бейзболът. Кубинците 3 пъти стават олимпийски първенци в тази дисциплинираност. Бейзбол практикуват надали не всички кубински деца. Но постоянно пораждат проблеми с приспособленията за този спорт. Вместо бухалка се постанова да употребяват елементарна палка, а топката се заменя с запушалка за вино.

* Благодарение на топлата дружба сред Русия и Куба на 18 септември 1980 година в космоса излетя първият кубинец - Арналдо Тамайо Мендес. Заедно с Юрий Романенко той прекарва в орбита 7 дни 20 часа и 43 минути, извършвайки за това време 124 обиколки към Земята. 
* Доскоро единствено в две страни в света беше неразрешено да се продава " Coca Cola " - в Северна Корея и в Куба. В началото на 21-ви век възбраната бе снета на Острова на свободата. Забранен в Куба е и ромът " Bacardi ", макар че тъкмо в тази страна стартира производството му. След революцията членовете на семейство Бакарди отпътували за Съединени американски щати, а имуществото на компанията било национализирано.
* Само в Куба можете да срещнете птичката колибри-пчела. Това е най-малката птица в света, тежаща единствено към 2 грама. Храни се единствено с нектар и, надвисвайки във въздуха над растението, прави с крилата си над 90 маха в секунда.

* Фидел Кастро управлява страната съвсем половин век - от 1959 до 2008 година Никой не може да каже сигурно какъв брой пъти са правени опити за нападение над него. Например, Фабиан Ескаланте, заемащ поста началник на контраразузнавателната работа на страната, твърди, че тези опити са 634. А публицистите даже леко усилват тази цифра, казвайки, че тези опити са 638.
* Когато Кастро пристигнал на власт, той разпоредил да се изземат и унищожат всички комплекти за игра на " Монополи ". Според вожда на Кубинската гражданска война тази игра развива у човек нарцисизъм и пристрастеност към облагата. 

* Средната годишна температура в Куба е към 25 градуса по Целзий. Тук единствено един път е регистриран снеговалеж - на 12 март 1857 година. 
Източник: i-fakt.ru, превод: Адриана Димитрова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР