КТ Подкрепа подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане

...
КТ Подкрепа подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане
Коментари Харесай

КТ Подкрепа подготвя законодателни промени за нощния труд

КТ " Подкрепа " приготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо възнаграждение и по-добри условия за нощния труд.
Предложенията ще бъдат показани на властта с началото на новия политически сезон през есента, заяви президентът на синдиката Димитър Манолов.
Повече от 400 000 българи поставят нощен труд, в множеството случаи комбиниран и с ексклузивен, което към този момент е и причина за трудови злополуки и повишен травматизъм.
Синдикатът упорства спомагателното заплащане за всеки час работа от 22.00 до 6.00 часа сутринта да стане от 25 стотинки на 2, 55 лева Сега настоящата ставка не е променяна от 10 години , когато минималната работна заплата е била 180 лв. против 510 сега, само че акцентират, че казусът не се изчерпва единствено с парите.
" За 10 години минималната работна заплата е скочила повече от два пъти, да не кажа три пъти, и тъй като нощният труд постоянно се мери с минималната работна заплата, даже най-малкото този фактор ни кара към преосмисляне на това ", уточни президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.
Директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова назова най-честите нарушавания на работодателите при полагането на нощен труд:
" Укриването на часовете нощен труд се потвърждава там, където има блян към хващане, безусловно нерегламентиране, освен на работа през нощта, само че на работа без контракти и какво ли не още ".
В поддръжка на акцията, която синдикатът разгласи, към този момент започва и подписка измежду всички работещи, която продължава.
Като съорганизатор на форума от Фондация " Фридрих Еберт " съпоставиха данните за България с тези за Германия. Директорът доктор Хелене Кортлендер изясни, че, за разлика от българите, броят на германците, които работят нощен труд, непрестанно пораства, само че също по този начин и заплащането им е в пъти по-високо:
" Германската нормативна уредба на нощния труд не е доста изчерпателна и точна. Там се споделя, че се дължи съответна компенсиране на чиновниците както под формата на материално възнаграждение, по този начин и под формата на отмора. Конкретното разписване на тези обезщетения си оставаше в груповите трудови контракти, само че в случай че те не уреждат тези условия, то тогава съдът е органът, който би трябвало да се произнася. И по този начин през 2015 година Федералният съд по трудовите въпроси издаде основни решения – на служащите да се дължи 25% надбавка за нощен труд, а ако той се поставя непрекъснато, тази добавка е в размер на 30%. Социалните сътрудници могат да усилят тази надбавка в груповите трудови контракти ".
За разлика от Германия у нас законодателството ясно разписва, уточни Калина Петкова от Министерството на труда и обществената политика, съобщи БНР.
" Всички проблеми, които се отнасят до изискванията на труд, би трябвало да се вземат решение след консултиране с служащите и чиновниците ", добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР