Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в

...
Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в
Коментари Харесай

Вицето Йотова почете трагичното безсмислие на смъртта на шестте ястребинчета

" Ксенофобията и национализмът през днешния ден шестват в речите на политиците в целия свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и неналичието на правдивост в обществото ни. Само слабите водачи ръководят със страховете на хората . "

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор във връзка 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета . " Все още отекват думите на 7-годишния Стойне: Не ме убивайте, аз съм дребен ", уточни вицепрезидентът и акцентира трагичното безсмислие на гибелта на 18 почтени души, измежду които 6 деца .

" 75 години продължаваме да се питаме за какво се случи това безмилостно действие . Успяхме ли за тези години като хора, като българи да изминем нелекия път от безумието към помъдряването ", запита тя.

Вицепрезидентът дефинира като недостойни опитите за пренаписване на историята . " Последните години самозвани научни служащи, общественици, политици споделят, че няма за какво да се помнят тези дати от българската история и да участват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, само че горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията ", означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че е наш дълг да описваме за тази покруса на децата си , с цел да ги предпазим от заплахите в този заплашителен свят, в който човешките полезности нямат значение. " Ще предаваме на поколенията историята, с цел да се усещаме мощни като народ, който всякога въстава против несправедливостта, против разделянето и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оживял над 13 века, няма място за разделяне ", съобщи Илияна Йотова.

Припомняме, шестте ястребинчета са 6 деца от с. Ястребино, област Търговище, разстреляни на 20 декември 1943 година дружно с родителите си за укриване и подкрепяне на минали в конспиративност членове на Български земеделски народен съюз . Екзекутирани са общо 18 души. Извършител е картечна рота, ръководена от подпоручик Коста Йорданов. Децата са: Стойне (7 г.), Иван (9 г.) и Надежда (12 г.) - три от шестте деца на Петър Калайджийски; Димитринка Стоичкова (11 г.); близначките Ценка и Цветанка (13 г.) от фамилията на Иван Димитров.

След разстрела всички са заровени в плитък гроб, който на идващия ден е разкопан, а телата на починалите са изгорени на клада.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР