Кризата вероятно ще затвърди неравенството в богатството както между страните,

...
Кризата вероятно ще затвърди неравенството в богатството както между страните,
Коментари Харесай

Allianz: Кризата ще затвърди неравенството в богатството

Кризата евентуално ще затвърди неравенството в благосъстоянието както сред страните, по този начин и в тях. Това е един от главните заключения в годишния.

Световните финансови активи са се увеличили с 9,7% през 2020 година, достигайки магическите 200 трилиона евро за първи път. Двигател на този растеж са били основно спестяванията. Локдауните фрапантно понижиха опциите за ползване, което провокира световният феномен „ насилствени спестявания “, показват от Allianz. Именно този феномен е довел до скок на новите спестявания със 78% до 5.2 трилиона евро през 2020 година, което е безспорен връх. Притоците в банкови депозити (опция при насилствени спестявания, когато в банковата сметка остават неизразходвани приходи) съвсем се утроиха (+187%). Депозитите съставляват половината или повече от новите спестявания на всички обсъждани пазари. В резултат на това за първи път банковите депозити набъбнаха в международен мащаб с двуцифрен % от 11,9%. Предишният пик на напредък беше 8% през 2008 година по време на финансова рецесия. Докато активите в скъпи бумаги, подкрепени от мощните фондови пазари, набъбна с 10,9%, активите на застрахова

През 2020 година финансовите активи на разрастващите се пазари (+13.9%) са нараснали по-бързо, в сравнение с развитите пазари (+10.4%), като след три годишен интервал се върнаха към познатите модели на напредък. В резултат на това разликата в просперитета сред богатите и бедните страни също се е свила ненапълно, се твърди в отчета.

„ Все отново е към момента рано да бъдем безапелационни “, означават обаче създателите му. Те обръщат внимание, че макар че доста разрастващи се страни се показаха изненадващо добре през първата година от пандемията, има индикации, че дълготрайните последствия и провокации от незадоволителната имунизация и преконфигурирането на веригите на доставки в цифрови и екосъобразни, могат да обиден най-вече по-бедните страни. Същото може да се твърди и във връзка с разпределението на националното благосъстояние.

„ Докато междинната класа се е свила през последните години (имайки поради понижения й дял от общото национално благосъстояние в доста страни), през 2020 година големите обществени прехвърляния сполучливо се опълчиха на по-нататъшното отдалечаване от класата на богатите. Но тази щастлива развръзка може да не продължи, когато държавната поддръжка изтече и директните последствия от рецесията - като загуба на милиони работни места, още веднъж се почувстват “, считат специалистите от Allianz.

Пандемията е доста по-голямо предизвикателство за по-бедните страни “, разяснява Патриша Пелайо Ромеро, съавтор на отчета. „ Вероятно Covid-19 ще продължи да задържа икономическото развиване в тази група страни доста по-дълго, в сравнение с развитите пазари. Истинското предизвикателство идва по-късно: тези страни ще се озоват в постпандемичен свят, в който ще им бъде все по-трудно да употребяват преимуществата си по познатия метод, имайки поради продължителните промени в технологиите, политиката и метода на живот. Постепенното затваряне на пропастта във връзка с просперитета в международен мащаб, което беше определящо за развиването през последните десетилетия, към този момент не може да се приема за даденост. "

Що се отнася до България анализите демонстрират, че брутните финансови активи на българските семейства са нарастнали с оскъдния 0,1% през 2020 година Това е най-слабото нарастване от 2000 година

Основната причина за това е класът на активите в скъпи бумаги, който съставлява 43% от всички активи на българските семейства, пресмятат от Allianz. Според тях скъпите бумаги, държани от български семейства, са намалели с големите 9,3%. Това е първият спад от 2012 година насам, дължащ се частично на обстоятелството, че българските спестители се трансфораха в чистите продавачи на скъпи бумаги през 2020 година Другите два класа активи - банкови депозити, както и активи на застрахователни и пенсионни фондове, демонстрираха мощен напредък, увеличавайки се надлежно с 10.0% и 10.8%. Но за разлика от множеството прилежащи страни, няма по какъв начин да приказваме за взрив на спестяванията . Напротив, новите спестявания паднаха покрай нула (увеличаването на банковите депозити е просто противоположната страна на продажбата на скъпи книжа).

Ръстът на отговорностите в България се забави до 5.0%, което е най-бавното нарастване от четири години насам. Поради стесняване на икономическото произвеждане през 2020 година, съотношението на дълга (пасиви в % от БВП) скочи до 31%. Това към момента е доста под равнищата, които се следят да вземем за пример в Чехия (42%) или Словакия (51%).

С чисти финансови активи на глава от популацията от 10 010 евро, България остава на 35-то място в класацията на най-богатите страни . Така България се подрежда в защитна позиция измежду страните в района - под Словения (25), Чехия (26) и Унгария (30), само че изпреварва Полша (37), Словакия (38) и Румъния (40). Нещо повече, от 2000 година България се изкачи със седем стъпала, наблягайки сполучливия развой на догонване през последните десетилетия. В резултат през днешния ден първата десетка наподобява друго спрямо 2000 година: следим по-силно наличие на скандинавско-азиатска спекулация, само че Съединени американски щати и Швейцария към момента царуват.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР