Кризата, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху приходите

...
Кризата, причинена от COVID-19, се е отразила сериозно върху приходите
Коментари Харесай

Кризата, причинена от COVID-19, удари по приходите на лечебните заведения във Варна

 Кризата, породена от COVID-19, се е отразила съществено върху приходите на общинските лечебни заведения. Въведеното изключително състояние е сложило болничните заведения в необикновена обстановка със забележителна дълготрайност, която е нарушила ритъма на рутинните медицински действия. Това стана ясно на днешното съвещание на ПК " Собственост и стопанство “, на което бяха прегледани годишните финансовите им доклади за 2019 година, оповестиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна. 

Въпреки, че към момента не може да се направи точна качествена и количествена оценка за последствията от пандемията, в одитните отчети се показва, че са налице съществени финансови загуби. По време на изключителното състояние потокът от пациенти внезапно е намалял, а с това и постъпленията. Същевременно са се нараснали доста разноските за дезинфектанти и защитни средства. Неблагоприятен резултат върху приходите се регистрира в резултат на прекъсването на плановия банкет на пациентите и плановите интервенции както и увеличените отговорностите към личния състав, които пораждат в резултат на погашение на болнични или изолираност.

За разлика от 2020 година преходната година е относително добра във финансово отношение за общинските лечебни заведения. Част от тях регистрират позитивни финансови резултати, макар растежа на разноските за личния състав. Поради конкуренцията от частните медицински центрове трябваше да се резервира и високото ниво на възнагражденията на експертите за задържането им в здравните заведения. Друг огромен проблем са неналичието на квалифицирани фрагменти, безапелационни са шефовете на сдруженията.

През 2019 година на облага са ДКЦ III, IV и V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина I,  Дентален център-Варна и ДКЦ " Чайка “.

С негативни индикатори са докладите на СБАГАЛ " Проф. доктор Димитър Стаматов “,  ДКЦ " Св. Иван Рилски “ в Аспарухово, ДКЦ I " Св. Клементина “, Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко Марков – Варна, СБАЛПФЗ-Варна и СБОБАЛ-Варна.

Годишните финансови доклади за 2019 година на лечебните заведения бяха признати на днешното съвещание на ПК " Собственост и стопанство “. Изключение бе направено за доклада на  " СБОБАЛ – ВАРНА “, който ще бъде прегледан на идващото съвещание на комисията – на 24.09.2020 година Всички окончателното ще бъдат гласувани на съвещание на Общинския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР