Критиките и призивите за ответни мерки срещу Нидерландия се увеличават,

...
Критиките и призивите за ответни мерки срещу Нидерландия се увеличават,
Коментари Харесай

Идеи за ответни мерки. Бизнес и политици призовават за бойкот на Нидерландия заради Шенген

Критиките и апелите за " ответни ограничения " против Нидерландия се усилват, откакто в петък стана ясно, че страната поддържа присъединението на Хърватия и Румъния към шенгенското пространство, само че ще за България.

В сряда към политиците, настояващи за реакция против позицията на Хага, се причисли и едрият бизнес. Асоциацията на индустриалния капитал в България ( АИКБ ) прикани управляващите да възнамеряват " реципрочно отношение към едни или други ползи на кралство Нидерландия в границите на Европейски Съюз и отвън него ".

В Народното събрание сходен апел насочи най-малката парламентарна група, тази на " Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев .

Първи още в петък вечерта с излезе президентът Румен Радев , който съобщи: " Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм! ".

Твърдение, че министър председателят Марк Рюте е декларирал, че българската граница може да се премине против сума от 50 евро, провокира реакция от основния прокурор Иван Гешев , който съобщи, че ще изиска доказателства от нидерландската страна.

Присъединяването на трите страни към Шенген ще се разисква на среща на министрите на правораздаването на страните членки на Европейския съюз на 8 и 9 декември. За позитивно решение е нужно цялостно единогласие. Освен Нидерландия, срещу цялостното разширение на шенгенското пространство се разгласи и, която поддържа единствено участието на Хърватия. Във вторник министър председателят на Нидерландия Марк Рюте и канцлерът на Австрия Карл Нехамер позициите си.
Призив за протест на артикули
В първите дни след оповестеното решение на двете страни мненията освен не престават, а и включват апели за " ответна реакция " от страна на българските управляващи.

От АИКБ разпространиха отворено до президента, премиера, ръководителя на Народното събрание, министри, депутати. Според ръководителя на организацията Васил Велев оставянето на България отвън Шенген и отделянето ѝ от Румъния и Хърватия е “триумф на двойните стандарти в европейската политика ”.

“Отказът за приемането ни в Шенген значи нелоялна конкуренция за разнообразни браншове и ще оскъпи българския бизнес ”, сподели пред Нова телевизия в сряда Велев. Той предложи българските жители да спрат да купуват нидерландска техника и артикули , да не зареждат от " нидерландската верига бензиностанции, показана в България ", да не се изплащат студенти в страната.

Едно от предложенията му към управляващите за реакция е извикването на посланика на България в Хага назад в страната за съвещания. По думите му това ще е алегоричен акт, само че " уверено деяние, показващо, че България не може да бъде „ възпитавана “ по този метод ".

Това е процедура в дипломацията, с която съответната страна демонстрира противоречие с политиката на страната хазаин на съответния дипломат.
Пълен " протест на Нидерландия "
Партия „ Български напредък “ внесе в сряда в Народното събрание план на решение, с което ще изиска Народното събрание да задължи българския министър председател и министрите в границите на Съвета на Европейския съюз да гласоподават срещу всички оферти на Нидерландия.

Това, съгласно партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев , ще е реципрочна мярка по отношение на решения на Нидерландия за блокиране участието на България в Шенген.

Без апели на протест, само че с позиция, че решението на Нидерланция е неприемливо, излезе и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при започване на седмицата.

Служебният министър председател Гълъб Донев в сряда прикани Народното събрание да си прави работата, а не да го кани на чуване по тематиката " Шенген ".
Изслушването ми по тематиката за Шенген е пиар фокус.Гълъб Донев
" Да не трансформираме Шенген в разменна монета за реализиране на къса и съмнителна медийна и политическа популярност ", сподели Донев преди началото на държавното съвещание в сряда.

Причината за репликата му е решение на Председателския съвет в Народното събрание да го изслуша в петък по тематиката Шенген. Искането за чуване е на " Продължаваме промяната ", заяви Нова телевизия.

" Изслушването ми по тематиката за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се употребява като сламка, за която се хваща удавникът ", сподели Донев.

" Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умеенето с една имитация, произнесена в точния миг, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват ", сподели още той.

Тази позиция идва, откакто в понеделник още веднъж служебният министър председател Гълъб Донев уточни, че България покрива всички критерии за участие и сподели, че държавното управление има, в случай че Нидерландия и Австрия наложат несъгласие.

В предходните дни с рецензии към решението на Нидерландия преди срещата на министрите на правораздаването на 8 и 9 декември за разширение на Шенген излязоха служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев и на правораздаването Крум Зарков .

Във вторник президентът Румен Радев заяви, че е разговарял с премиера на Нидерландия Марк Рюте и България има " всички шансове " да бъде утвърдена за участие в Шенген през идната година.

сподели, че България, Румъния и Хърватия извършват критериите и са подготвени за участие в Шенгенското пространство. страните да бъдат признати в зоната без повече закъснение.

В Шенгенско пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, до момента в който страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР