Критично ниски са нивата на водата в язовир Огоста“ и

...
Критично ниски са нивата на водата в язовир Огоста“ и
Коментари Харесай

Критично ниски са нивата на водата в язовирите „Огоста“ и „Върбешки“

Критично ниски са равнищата на водата в язовир „ Огоста “ и „ Върбешки “ в Северозападна България.

Хората от село Върбешница, поданици на Мездра и рибари се тормозят, че оборудването може да е източвано съзнателно.

Обемът на язовира в 2,5 млн. куб. м и се употребява напълно за промишлени потребности. Местни описаха, че се грижат за язовира от години и в никакъв случай до момента не е бил в такова положение. Те приканиха за незабавна инспекция, която да откри дали вода е източвана нерегламентирано.

Кметицата на Върбешница Магдалена Динкова изясни пред bTV, че преди 2 години подава мнение до Басейнова дирекция-Плевен за това, че давали водата на компания за промишлени цели.-->

Получава писмо, в което се твърди, че язовирът не се употребява за напояване и от компанията могат да вършат каквото преценяват с водата. Въпреки това има уверението, че в случай че падне равнището на водата, ще бъде прекратено подаването към кариерата в Мездра.

Представители на Напоителни системи обясниха, че казусът с равнището на водата е поради неналичието на притоци. Относно изказванията, че водата се употребява и за напояването на овощна градина, чиновниците обявиха, че техните отговорности са до водомера, а оттова тръбопроводът е благосъстоятелност на компанията и не знаят какво се случва с водата. 

Кметът на Мездра изясни, че няма заплаха жителите на града да бъдат лимитирани откъм питейна вода или да бъдат наводнени.

В същото време равнищата на бент. „ Огоста “ са най-ниските откогато е въведен в употреба. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР