Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха

...
Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха
Коментари Харесай

Донев: България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още три дни


Критериите за присъединение към Шенген, които са напълно механически, бяха покрити от България още през 2011 година Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев след извършената среща в Министерски съвет по отношение на дейностите на служебното държавно управление за отстояване на готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство.

„ Независимо от това в отговор на сложени от обособени от наши въпроси в последните месеци бяха две инспекции, проведени от Европейска комисия по самодейност на България и Румъния. Проверките бяха фокусирани върху осъществяването на техническите критерии от страна на България. И двете инспекции приключиха с позитивни за България отчети. В допълнение обособена инспекция извърши и посолството на Австрия в София. Резултатът същи е позитивен. Резултатите от тези инспекции още веднъж за следващ път демонстрираха, че България покрива всички критерии за Шенген “, сподели служебният министър председател.

Той означи със страдание, че макар отправената покана, нидерландската страна избра да не вземе присъединяване в тези инспекции.

„ В този смисъл изразените от премиера на Нидерландия запаси, които се аргументират с неналичието на убеденост точно във връзка с осъществяването на критериите за участие, освен звучат повече от неубедително, само че и се опровергават от заключенията на Европейска комисия, опонират на позициите на всички страни членки, само че и на недвусмисленото мнение на Екологичен потенциал “, сподели министър-председателят.

Донев подсети, че още през 2019 година Европейска комисия е излязла с позиция, че България е покрила 6-те съществени критерия по механизма за съдействие и инспекция и не се постанова правенето на нови отчети. “Независимо от това по самодейност на България от страна на Европейска комисия беше направена спомагателна оценка съгласно критериите на механизма за съдействие и инспекция. В резултат Европейска комисия изрази позитивното си мнение, което бе изложено в нейна връзка публикувана до всички страни членки ”, изясни той.

Трябва да сме извънредно прецизни в тези три оставащи дни. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи и публичен ред Иван Демерджиев.

Той сподели още, че на догатките на премиера на Нидерландия противостоят позитивните отчети от двете инспекции в България на задачите на Европейски Съюз, както и от инспекцията, осъществена от посланика на Австрия, която ни дава вяра, тъй като беше извънредно обстойна. „ Тази инспекция ни дава вяра, че Австрия може да промени позицията си. Основните възражения на Нидерландия не са свързани с защитата на границите, а с използването на CVN механизма, който отпадна през 2019 година “, сподели той.

“Нидерландия чака отчет какъвто не може да получи. Спорно е дали такава позиция на процедура не обезсмисля нормите, върху които се гради Европейски Съюз и органите и институциите на Европейски Съюз ”, сподели Демерджиев.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР