Кристофър Тремоли, Washington ExaminerПрез пролетта България се намираше в средата

...
Кристофър Тремоли, Washington ExaminerПрез пролетта България се намираше в средата
Коментари Харесай

Washington Examiner: България е авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия

Кристофър Тремоли, " Washington Examiner "

През пролетта България се намираше в средата на енергиен батак. Страната осъди съветската инвазия в Украйна, само че към момента беше мощно подвластна от съветската сила, с цел да задоволи потребностите си. Това беше самоуверен ход, като се има поради, че по-голямата част от природния газ се внасяше от Русия. Освен това единствената петролна рафинерия на страната беше благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ". С повишаването на напрежението сред двете страни съветският президент Владимир Путин спря доставките на газ за страната. Въпреки това дребната страна не се подчини на Путин, а го заобиколи.

Проектът IGB е газопровод, който ще се простира на 113 благи от Комотини, Гърция, до Стара Загора, България. Той може да се окаже и един от най-големите непредвидени кошмари на Путин. Газопроводът, който се чака да стартира да действа изцяло през юли, е значима стъпка в отдръпването от зависимостта от съветската сила. Той ще се свърже с Трансадриатическия газопровод и ще транспортира газ от Азербайджан до района.

Докато предходната година по това време София получаваше 73% от естествения си газ от Русия, последните данни демонстрират изумителен поврат. България е внесла близо 300 млн. куб. м газ от централноазиатската страна. Това е самоуверен ход от страна, която не е известна с геополитическото си водачество и чието население е на половина по-малко от това на Пенсилвания.

Освен това IGB ще помогне за доставката и на други енергийни източници. Втечненият природен газ се трансформира в гореща стока, изключително в актуалната удобна за стопанската система ера. Втечненият природен газ се смята за най-чистото от всички изкопаеми горива и за значим запас в планувания преход на света към възобновими енергийни източници.

С Европейската зелена договорка Европейският съюз се ангажира до 2050 година да реализира нулеви чисти въглеродни излъчвания. Конекторът IGB ще бъде от значително значение за обезпечаването на импорт на полутечен природен газ в Европейски Съюз. Когато пратките с полутечен природен газ от страни като Съединени американски щати или Катар идват в морските пристанища на Егейско или Адриатическо море, този нов газопровод ще разреши по-бърза и по-ефективна доставка по целия континент.

По-важното е, че втечненият природен газ е

още една значима стъпка в отклоняването на България и останалата част от Европейски Съюз от съветската енергетика

По-рано този месец българският министър-председател Кирил Петков разгласи две доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати за юни. Страните ще продължат да работят за постигането на стабилно дълготрайно съглашение.

Покупката на София е в допълнение към 15-те милиарда кубически метра полутечен природен газ, които Съединени американски щати оповестиха, че ще доставят на Европейски Съюз за преход от петролната страна на Путин.

" Договорихме доставките особено за България, което сподели и поддръжката на нашите сътрудници ", сподели Петков. Другите доставки на полутечен природен газ ще идват от близки страни като Гърция или Турция, заяви Петков.

За малко време България се трансформира от второстепенно звено в Европейски Съюз в един от най-важните му членове във връзка с енергетиката. Тъй като Европейски Съюз се стреми към различни енергийни източници след нахлуването на Русия в Украйна, конекторът IGB е от значително значение за диверсификацията на енергийния импорт на континента. Чрез дейностите си България сподели на страните по света по какъв начин би изглеждал свят, независещ от съветската сила, и е лъч на вяра за други страни да създадат същото. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР