Кристоф Льоклерк е основател на медийната мрежа EURACTIV и председател

...
Кристоф Льоклерк е основател на медийната мрежа EURACTIV и председател
Коментари Харесай

Кристоф Льоклерк: Mедиите са армия от джуджета, изправени пред световен дуопол на Facebook и Google

Кристоф Льоклерк е създател на медийната мрежа EURACTIV и ръководител на фондация EURACTIV, плюс консултант и коментатор. След като започва EURACTIV през 1999 година и го ръководи в продължение на 10 години, Льоклерк се концентрира върху задълбочаването на мрежата и външните контакти. От януари 2018 година Кристоф Льоклерк е един от специалистите в групата на високо равнище (HLEG) по дезинформация. Ръководи новите планове #Media4EU и Stars4Media (Erasmus4Media). Той също по този начин преподава в Institut d`Etudes Européennes/ULB (Брюксел). Преди това Льоклерк е чиновник на комисията в Групово дело " Конкуренция " (координатор за осведомителното общество).
Г-н Льoклерк, предходната седмица Европейската комисия показа. Оправдана ли е съгласно вас намесата на изпълнителния орган на Европейски Съюз в медийния бранш? Съгласни ли сте с препоръчаните дейности? Да, това е разумна стъпка за Европейски Съюз, на пресечната точка сред върховенството на закона и работещата стопанска система. От 2019 година насам комисията вкара редица начинания, свързани с медиите, като проектите за деяние за медиите и за демокрацията, ново законодателство за контролиране на платформите на обществените медии - цифровите услуги и Законът за цифровия пазар.

Всичко това са предпоставки за нова (която Льоклерк и други негови сътрудници оферират на Европейска комисия през декември 2021 година - бел. ред.). Ако се осъществя, тя би генерирала голяма европейска поддръжка, за разлика от други скорошни начинания в селското стопанство, автомобилостроенето, химикалите да вземем за пример и други EURACTIV като медия, отразяваща европейските политики, даваме публичност на.

Колкото до мозъчния концерн Europe`s MediaLab, който управлявам: да, ние кардинално поддържаме на предлагането на комисията. Ние сме " за " една съответна и работеща медийна среда и аз се веселя да отбележа добра икономическа мисъл в напъните на Европейска комисия. Например във връзка с нуждата от консолидация на бранша.
Реклама
Някои вестници си мислят, че са огромни в личната си страна? Всъщност медиите са войска от джуджета, изправени пред международен дуопол - Meta (Facebook) и Alphabet (Google), и се сблъскват с солидни талази от дезинформация. Така че всички ние би трябвало да се обединим, да бъдем по-силни оттатък границите, с цел да споделяме закрепени ИТ разноски и да преговаряме по-добре с Meta и Alphabet.
Как Законът за свободата на медиите ще се отрази на публичните медии и по какъв начин на частните в страните членки? Повечето от дейностите са ориентирани както към частните, по този начин и към публичните медии. Някои разпореждания се целят повече в публичните радио- и телевизионни разпространители на медийна информация, по-специално с укрепването на тяхната самостоятелност от ръководещите държавни управления в страните. Разбира се, това е най-трудно за осъществяване на процедура, тъй като политиците, които дефинират телевизионните бюджети, първо желаят да бъдат избрани отново.
Ще бъдат ли ограниченията доброволни или наложителни в страните членки? Проектозаконът като правилник на Европейски Съюз ще основава директни отговорности за страните, а също и за икономическите участници като медийните компании (за разлика от директивите на Европейски Съюз, които първо би трябвало да бъдат въведени в националното законодателство, или рекомендациите, които сами по себе си са " по-меките закони " ). Така че да, откакто бъде променен и гласуван в Европейския парламент, законът ще стане наложителен за използване. Кои аспекти в препоръчаната инструкция към момента оставят място за пояснение и интерпретиране от националните държавни управления? Ключов аспект е политиката на конкуренцията, изключително оценката за концентрацията на медиите в страните. Европейски Съюз пробва да си издейства мощна роля, което е добре - по-малко политизация и също и по-широки дефиниции на пазара: разглеждане освен на един народен пазар. Това може да помогне за понижаване на намесата на националните олигарси.

В взаимозависимост от размера на покупко-продажбите за придобивания с националните органи за защита на конкуренцията ще работи и новопредвидения Европейски ръб за медийни услуги, който ще има значима роля. Към момента, преди една последваща вълна на консолидация, медийните компании рядко са огромни, рядко с европейски размери.
Реклама
Профсъюзите на публицистите с право са доста заинтригувани от свободата на печата. Интересното е, че те е. Повечето медийни групи поддържат свободния щемпел, само че някои издатели може да се опасяват от бистрота, изключително от надзор върху техните акционери. Но в действителност прозрачността - на източниците на доходи и най-много на собствеността на медиите, е от изключително значение. В някои случаи това може даже да изясни публицистичните публикации за войната в Украйна, които не всеки път са подкрепени с обстоятелства. Лесно ли работи една свободна медия, отразяваща политиките на Европейски Съюз, в Брюксел? Добре предпазени ли са публицистите в Белгия и задоволително самостоятелни ли са медиите? Стандартите за независимост на печата в Белгия са високи и управляващите се отнасят с почитание. Прескорпусът на Брюксел е като огромен остров в Белгия. Обхватът на неговите членове са полярен - от следени от страната китайски медии до англосаксонски проверяващи публицисти - радикално отличаващи се във връзка с равнището на самостоятелност...

Що се отнася до EURACTIV, това е профилирана медия за политики като още няколко други в Брюксел. Нашата медия се разграничава по-конкретно по две неща - полезности и обсег. Например да бъдеш проевропейски, градивен, само че и многоезичен (12 езика от 12 столици с помощта на построената ни мрежа). Филиалите на EURACTIV са самостоятелен в действителност. В някои " сложни страни " това се подкрепя от нашата трансгранична мрежа - в тях има повече почитание към задграничните медии. Каква е обстановката в медийния бранш в Източна и Западна Европа? Тя варира доста в другите страни, освен на Изток и Запад. За най-хубава към момента се счита немската преса, благосъстоятелност на самостоятелни групи. Тя към момента е относително печеливша, главно и заради размера на пазара.

Но ситуацията като цяло е неприятно, скърбя да го кажа, в Централна Европа (и няколко други страни). Като се има поради доминирането на обществените медийни за платформи реклама, неприятните бизнес модели доведоха до загуби, затова ниски стойности на активите. Субсидирането и въздействието не костват скъпо.. . Затова или олигарси, или държавни управления управляват по-голямата част от пресата в района, както демонстрират годишните медии от Европейския академични институт във Флоренция.

Ситуацията на дребните пазари в Централна Европа е по-лоша от преди присъединението им към Европейски Съюз. Мрежата EURACTIV знае това добре, тъй като е била в няколко от тези пазари още преди " Големия гърмеж на Европейски Съюз " през 2004 година Не е изненадващо, че Унгария в този момент е подложена на критика от Европейски Съюз за липса на господство на закона. Другите обаче като Полша, Румъния, България не се оправят доста по-добре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР