Кристиан Велев © Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу

...
Кристиан Велев © Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу
Коментари Харесай

Кристиан Велев, Pizza Lab: Бяхме подготвени и бързо преструктурирахме бизнеса си към доставки

Кристиан Велев

© Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в трети брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Кристиан Велев открива първото от 12 заведения за бързо хранене Pizza Lab през 2015 година В обектите посетителите получават " персонализирана " пица - клиентите избират всичко - от типа на тестото до добавките, а продуктът се подготвя пред тях и е подготвен за консумация за две минути. През последните години компанията открива нови търговски обекти във Варна, София, Пловдив и даже два в Белград. През 2019 година приходите на Pizza Lab доближават 9 млн. лева при малко над 4.6 млн. лева година по-рано. По-голямата част от оборота отива за оперативни разноски, като наема за заведенията и разноските по вносни артикули. Служителите в България все още са към 120.

Как се отразява на работата на компанията изключителното състояние?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нашият отрасъл е един от най-засегнатите през цялото време на изключителното състояние. Обектите ни са затворени за гости от повече от месец. Със сигурност поносим загуби. Но бяхме готови. Следим международната конюнктура от началото на годината и още от февруари, когато вирусът към този момент беше и в Европа, започнахме да изследваме варианти за доставки по домовете, тъй като стана ясно, че епидемията няма по какъв начин да подмине България.

Успяхме бързо да преструктурираме бизнеса. В рамките на 4 дни от оповестяването на изключителното състояние стартирахме доставки по домовете с foodpanda. Сега безусловно всички обекти на Pizza Lab работят единствено и само за доставка.

Какво се случва с продажбите и бизнеса ви от началото на годината?

Приходите нарастваха доникъде на януари. След това темпът се успокои. Не бих споделил, че оборотът беше по-нисък от миналата година, само че беше почти на същото равнище. След като затворихме всички обекти след оповестяването на изключителното състояние, бизнесът се промени. Маржът на облагата също, защото плащаме за доставки, за потреблението на платформата на foodpanda. Все още не мога да дам точни резултати, само че продажбите стартират да нарастват.

Колко време можете да продължите да работите в сегашните условия?

Реагирахме бързо и през цялото време преструктурирахме бизнеса, с цел да можем да издържим оптимално дълго. Ако продължи повече от 3-4 месеца, считам, че още веднъж ще успеем да удържим и да продължим напред.

Какви ограничения предприемате във връзка с личния състав?

За момента нямаме съкратени хора. Водим диалози със чиновниците си и всички вършим взаимни отстъпки. Опитваме се да не вършим съкращения. Проучваме въпроса и сме в развой на кандидатстване по мярката 60/40, само че част от изискванията към момента са неразбираеми. Текстовете се промениха няколко пъти и никой няма гаранция, че ще бъде утвърден по тази стратегия.

Предприемате ли промени в тактиката за маркетинг?

Със сигурност подхващаме по-различна маркетингова тактика от досегашната, защото преструктурирането е доста. Досега работехме единствено на място, за гости, а сега работим единствено с доставки по домовете.

В момента създаваме хартиено меню с разнородни промоции за нашите доставки, което също ще разпространим. То също ще бъде качено по-нататък и на интернет страницата на Pizza Lab, и в мобилното приложение, което е създадено. Но е нужно време, с цел да се интегрират платформата на нашия снабдител и мобилно приложение.

Водите ли договаряния с наемодатели и банки?

В началото на април стартирахме договаряния с всеки наш хазяин. Компромиси би трябвало да се създадат и от двете страни. С всеки хазяин процесът се движи по друг метод. Вече имаме отсрочвания и съглашения за по-нисък наем с някои. С други още преговаряме. Някои наемодатели желаят да завърши цялата обстановка, с цел да могат да проучват резултатите, след което да дискутираме метода, по който всеки може да бъде обезщетен.
С нашата банка сме сътрудници от много време. Комуникацията и взаимоотношенията ни са доста положителни. Успяхме да договорим пролонгация.

Имате ли проблеми с доставките от други страни?

Към момента нямаме недоставени артикули, само че има закъснение - седмица до 10 дни. Но това го предвидихме овреме и за момента имаме задоволително стока. Важно е да се прави верният план, а имаме доста положителни статистики за потреблението във всеки един обект през миналите години. Благодарение на това успяхме да изчислим какъв брой би ни трябвало, какъв брой бихме планували повече. Трябва да пазим мярка, защото всеки лев е скъп и би трябвало да сме готови и за малко по-дълъг интервал на изключително състояние.

Какви цели си бяхте сложили за 2020 година във връзка с оборота?

Нашият проект беше да достигнем оборот 15 млн. лева през 2020 година Трябваше да отворим нова локация в Бизнес парк София на 16 март, водим договаряния за още няколко обекта във Варна, в София и Сърбия, където би трябвало да довършим третата локация. Бяхме в развой на договаряне и сключване и в две нови дестинации в света - Ирландия и Русия. За момента всичко е на изчакване, само че считам, че след преодоляването на тази пандемия ще гоним безусловно същия проект, само че с едно мислено. Трябва да сме сигурни в нашите бъдещи крачки на 110%.

Интервюто взе Лилия Игнатова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР