Кристиан Василев спечели бронзов медал на скиф на европейското първенство

...
Кристиан Василев спечели бронзов медал на скиф на европейското първенство
Коментари Харесай

Медалистът в гребането Кристиан Василев: Станах по-освободен и резултатите дойдоха

Кристиан Василев завоюва бронзов орден на скиф на европейското състезание по гребане в Мюнхен (Гер).

С заключителен спринт той изпревари европейския първенец от 2021 година и международен отличник на 2019 Оливер Цайдлер (Гер), а на полуфинала остави зад себе си олимпийския вицешампион от Токио 2020 - Шетил Борх (Нор).
 Великолепно! Кристиан Василев се пребори за орден на Европейското по гребане Великолепно! Кристиан Василев се пребори за орден на Европейското по гребане
Вестник „ Мач Телеграф “ потърси Василев, който разяснява триумфа си.
 От гребния канал в Пловдив до европейския бронз в Мюнхен От гребния канал в Пловдив до европейския бронз в Мюнхен
- Честито за медала, както ще коментирате надпреварата?

- Мина доста добре. Започна малко мъчно, защото имаше мощен срещуположен вятър, който не се промени до края, само че малко понамаля. Първият старт беше доста тежък, идващите към този момент бяха по-поносими. Най-важното е, че приключи добре за мен.
 Кристиан Василев: Имахме проект по какъв начин да пробягам дистанцията и го съблюдавах Кристиан Василев: Имахме проект по какъв начин да пробягам дистанцията и го съблюдавах

- Очаквахте ли орден?

- Мислел съм си го, само че не ми е било непременно да го преследвам. Целта ми беше да вляза във финала там да направя хубаво гребане и да се класирам колкото се може по-напред.

- Казахте, че тактиката ви е сработила.

- Разпределих си по този начин силите, съгласно мен е по-рисковано да тръгнеш доста мощно и да водиш, в сравнение с да запазиш сили за мощен край. Като цяло, даже и да имаш предварителна тактика, по време на гонката доста неща се трансформират и би трябвало да ги решаваш на момента. Придържаш се колкото можеш към проекта и каквото се наложи, взимаш решения на момента.

- Изпреварихте огромни имена и в полуфинала, и на финала. Те споделиха ли ви нещо след надпреварата?

- С множеството от тях сме другари, приказваме си, разясняваме надпревари. Предполагам, че ме питате за германеца Оливер Цайдлер, той пристигна след гонката на стойката, където си разглобявах лодката, и ме поздрави.

- Постигнахте най-успешния си сезон като резултати. Имаше ли нещо по-различно в подготовката преди този сезон, с цел да постигате по-добри резултати?

- Може би единственото нещо, което трансформирах по отношение на последните 2-3 сезона, е, че душевен съм малко по-освободен, защото последните три сезона бяха напълно ориентирани към спечелването на олимпийска квота. Тогава усещах огромна тежест от това, че би трябвало да печеля квота непременно. Така се стекоха събитията, че не завоювах, пропуснах олимпиадата и тази година просто си взех решение, че ще съм една концепция по-освободен, няма толкоз да пъдя непременно резултатите и може би поради това нещата се получават по-добре. Трябва да си освободен душевен и да усещаш наслаждение от това, което правиш.

- През септември следва международно състезание. Имате ли упования за него или още веднъж ще методите по-освободено?

- Винаги първо задачата ми е да вляза във край. Това ще е и задачата на международното – да се класирам на край, а тогава към този момент малко напрежението пада, а оттова нататък колкото може по-напред, както беше в този момент.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР