Криминализиране на отказа от дрегер, отнемане на колите на пияни

...
Криминализиране на отказа от дрегер, отнемане на колите на пияни
Коментари Харесай

Дъщерята на Гешев за малко да бъде пометена на пешеходна пътека

Криминализиране на отхвърли от дрегер, лишаване на колите на пияни и дрогирани водачи или преустановяване на регистрацията им за по-дълъг период без значение чия благосъстоятелност са. Това са част от експертните оферти на прокуратурата за оправянето с войната по пътищата. Бяха показани на конгрес в резиденция “Бояна ”, проведен от Института за пътна сигурност (ИПБ) с присъединяване на институции и организации с отношение към тематиката.

“С отхвърли да бъдат тествани на пътя водачите могат да избират дали да бъдат осъдени административно, или по Наказателния кодекс. Административното наказване е 2000 лева и 2 година без брошура. Тази норма е от 2012 година, а животът се трансформира ”, сподели зам.главният прокурор Красимира Филипова. За водачите без книжки прокуратурата предлага и по-високи санкции - в този момент са от 100 до 300 лева и не са обновени от 2002 година

Прилагат се в три хипотези - лидерът в никакъв случай не е имал брошура, отнета му е от полицията или с решение на съда или е с изминал период. Прокуратурата упорства още за ефикасна система за събиране на санкциите, както и за решение на казуса с специалистите и експертизите по каузи за произшествия.

Решенията са ясни и не са сложни за осъществяване. Държавата ни следи безучастно тези процеси. По-лесно е да закриеш едни профилирани структури. Това води до взрив на разпространяването на опиати, трафик на хора и други закононарушения, а това е обвързвано с пътната сигурност. За политиците е по-важно да пазят финансовите ползи на олигарсите, а не да пазят хората. Никой не е застрахован ”, съобщи Иван Гешев пред участниците. Той описа по какъв начин преди време щерка му едвам не е била пометена на спирка в Пловдив. Пострадала обаче нейна съученичка от съветската гимназия. 

От презентацията на Института за пътна сигурност стана ясно, че броят на починалите остава непрекъснат през последните години макар нарастването в пъти на фишовете и наказателните постановления. А броят на невръчените санкции пораства лавинообразно.

“Има проблеми в законите и поправянето им е продължителна активност, обвързвана с доста институции.

Беше закрит и единният център за обработка ”, уточни инж. Алекси Кесяков, който е консултант на вътрешния министър Иван Демерджиев. 

“Последното нарастване на глобите бе през 2017 година Това не докара до нищо. Тогава започнаха и да смъкват табелите. Тази година започнаха да тестват наред. Оказа се, че пияните и дрогираните водачи са доста. Войната е другаде. Вътре в самото общество ”, сподели ръководителят на Българското обединяване на водачите Христо Радков. Подкрепиха го други участници, съгласно които огромни наказания ще усилят корупцията, тъй като бедните българи предпочитали да си платят по втория метод, а не да ги задължат с големи суми. Но основният прокурор Иван Гешев им опонира.

“Не съм склонен, че глобите нямат значение. В Гърция съблюдаваме разпоредбите, тъй като ще ни смъкват табелите. Един началник на Неправителствени организации карал в Холандия. Излиза от автомагистралата и получава известие, че е нарушил режима на скоростта, от картата му са изтеглени 400 евро и може да апелира. Тук водачите се гонят при акции, постановат им фишове, след това наказателни постановления, районният полицейски контрольор го търси за връчване. А имаме електронна система за несъмнено електронно връчване, построена преди 6 година Политиците би трябвало да си свършат работата ”, сподели Гешев.

Да се осветят всички пешеходни пътеки в страната, предложи общинският консултант от София Симеон Славчев, който е ръководител на партия МИР и основател на ИПБ.

За повече часове по пътна сигурност в учебните заведения, прикани Емил Панчев от Сюъза на българските автомобилисти. Според него образованието е в основата на пътната сигурност. “Никой не следи работата на инструкторите - какъв брой от хората, които са обучили са аварирали ", сподели Панчев.

Системата " бонус-малус " също е потребна, тъй като има резултат в Съединени американски щати, регистрираха специалисти от ИПБ. Проф. Стоян Проданов от “Бул Инс ” уточни, че там застраховката е персонална, а не на автомобила, а у нас има публичен отпор за въвеждането на такава система.

АПИ и общините, които са притежатели на пътищата да носят отговорност за положението им, прикани притежателят на една от най-големите строителни компании Юлиян Инджов. Той е предприемач, само че е почнал кариерата си в държавната администрация “За всички беди е отговорен притежателя на оборудването, в тази ситуация на пътната мрежа ”, сподели Инджов, съгласно който прокуратурата би трябвало да следи за отговорността на АПИ и общините за положението на пътната мрежа.

А конституционният арбитър Атанас Семов обърна внимание на ролята на пътната полиция. “Имаме непотребни форми на надзор. Криенето в храстите продължава. Пред нито едно заведение няма полицейска кола, с цел да следи по какъв начин клиентите се качват по колите си ”, сподели юристът и прикани наказванията да са неизбежни ”, сподели Гешев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР