Крим увеличи износа на зърно за Сирия през последната година

...
Крим увеличи износа на зърно за Сирия през последната година
Коментари Харесай

За режима на Асад доставките на храна от Крим са спасение

Крим усили износа на зърно за Сирия през последната година по съглашение, което дава на черноморския полуостров пазар за свръхпроизводството му на зърнени култури и обезпечава на президента Башар Асад благонадежден източник на пшеница. Доставките започнаха да се усилват в средата на предходната година и най-малко 10 кораба се доставили най-малко 170 хиляди тона зърно на Сирия сред юли 2017 и май 2018 година съгласно пристанищни и корабни данни, които " Ройтерс " видя и които бяха доказани от транспортни снабдители.

Неотдавнашното увеличение на зърнените доставки от Крим оказва помощ на държавното управление на Асад, защото непрекъснатото доставяне с пшеница е основно за обезпечаване на мощно субсидиран самун, на който доста сирийци разчитат.

Сирийските добиви на пшеница пострадаха от сраженията в основните зърнопроизводителни региони на страната, принуждавайки лишеното от пари в брой държавно управление на Асад да разчита на импорт. Храната не е неразрешена от западните наказания против Сирия, само че банковите наказания и замразяването на активи затрудниха бизнеса на някои компании, които търгуват със зърно, с държавното управление на Асад, а то не съумя да подаде документи за присъединяване в няколко огромни търгове за пшеница.

Крим също е под западни наказания, откогато Русия го анексира от Украйна през 2014 година и беше изолиран от доста западни пазари, което направи Сирия съвършеният търговски сътрудник - изключително тъй като е отворен да приема артикули от Сирия като зехтин в подмяна на пшеница. " Нямаме проблеми с редица страни, измежду които и Сирия ", сподели пред Ройтерс зам. министър-председателят на Крим Георгий Мурадов. " Нашите страни не постановат наказания една на друга, по тази причина, несъмнено, са свободни да си сътрудничат. "

Русия, вторият по величина в света експортьор на пшеница, се намеси с военна мощ в сирийския спор през 2015 година, с цел да помогне за прелом в хода на събитията в интерес на Асад и също така доставя зърно на държавното управление в границите на филантропична помощ. През септември Сирия сподели също, че е сключила договорка за пазаруване на 3 млн. тона пшеница от Русия за интервал от 3 години и че търси кредитно финансиране от Москва, само че до момента съветска пшеница не е изнесена съгласно съветски митнически данни.

Причината може да е, че Русия желае да не излага на риск търговията си със зърно, като прави покупко-продажби със Сирия, а огромните доставки на помощи могат да натоварят бюджета ѝ и да понижат приходите от експорт на пшеница, споделиха източници от съветската зърнена индустрия.

Растящ експорт

Земеделският бранш в Крим е получил през последните 3 години към 2.4 милиарда рубли (38 млн. долара) съветска държавна помощ и това е довело до по-широко потребление на модерна технология и по-високи добиви, заяви за " Ройтерс " съветското министерство на земеделието, от което беше пожелан коментар за повишаващия се експорт на зърно от Крим. " В резултат на доста увеличение на зърнената годишна продукция Крим имаше опция да покрие както вътрешните потребности на жителите на републиката, по този начин и да изнася остатъка от пшеница ", сподели съветското министерство.

За Крим, който е под контрола на Русия, търговията със Сирия с потреблението на включени в черния лист сирийски кораби и други морски съдове значи, че той може да пласира зърно, което не може да изнесе другаде заради западните наказания, а в това време дава на Асад още една снабдителна линия. Крим създава към 1.4 млн. тона зърно годишно, което му оставя към 1 млн. тона за експорт, макар че сушата може да понижи тазгодишната годишна продукция.

Русия, която отпуска на Крим известна финансова помощ, също желае полуостровът да провежда личната си делова активност, с цел да понижи тежестта върху финансите й, споделиха източници от съветската индустрия. Един от тях сподели, че не е ясно кой финансира сирийските товари, и добави, че това дава опция на Крим да даде подтик на активността си в черноморските си пристанища, откакто интернационалните компании стопираха да търгуват, когато бяха наложени глобите.

Фотогалерия: Старият пазар на Алепо се завръща към живот >

Според полуофициалните кримски данни, които " Ройтерс " видя, Крим е изнесъл 428 500 тона зърно, основно пшеница, през втората половина на 2017 година, доста повече от общите доставки за целия интервал на 2016-2017 година, когато е изнесъл 288 000 тона. Пристанищни и корабни данни демонстрират, че някои от корабите, натоварени с пшеница от Крим, са създали доставки директно за сирийски пристанища, изключително за Тартус, където Русия има военноморска база. Други доставки са били за Ливан и оттова са отпътували за Сирия, споделиха транспортни източници, поискали да не бъдат посочени.

Пристанищните данни за юли - декември 2017 година демонстрираха, че Ливан е бил най-големият покупател на кримско зърно и е купил 175 000 тона. Сирия е вторият по величина покупател със 75 000 тона, трета е Турция. Засега няма данни за 2018 година Властите в Ливан и Сирия не дадоха отговор незабавно на поискания коментар.

В годините след анексията на Крим от Русия зърнените доставки за Сирия бяха с по няколко кораба, приблизително с по към 70 000 тона общо за година, съгласно данни за корабни доставки.

Транспортни линии

Друг знак за по-тесни връзки сред Крим и Сирия е плануваното сключване на 29 юли на съглашение с Тартус за определяне на непрекъсната транспортна линия, споделиха районните управляващи в пристанищния град Севастопол. " Установена е непрекъсната връзка сред пристанищата на Севастопол и Тартус поради зърнените доставки за Сирия ", беше представен да споделя предишния месец зам.-губернаторът на Севастопол Владимир Базаров след посещаване в Сирия.

Той сподели, че поради западните наказания кримските пристанища работят единствено с сред 20 и 30 % от потенциала си и по тази причина желае да откри повече експортни пазари, а Сирия се нуждае от артикули като метали и строителни материали.

Миналата седмица в Севастопол по време на събитие за поощряване на римския експорт за Сирия на товарен транспортен съд бяха натоварени 3800 тона зърно. Губернаторът на града Дмитрий Овсянников сподели пред кореспонденти, че се чака още товари да отпътуват за Сирия постоянно и да доставят 200 000 тона зърно през идната година. " Скоростта на развиване на съдействието ни в тази област в Севастопол е на толкоз положително ниво единствено тъй като имаме пристанищен потенциал, а Черноморският флот е основан в Тартус, тъй че за нас е по-лесно да организираме тази логистика ", сподели Овсянников.

Двама чиновници споделиха, че защото Сирия не може да заплати за зърното, в подмяна ще изпраща на Крим зехтин и зеленчуци.

Украйна споделя, че доставките от Крим нарушават западните наказания. Тя се оплака на основаната в Лондон Международна морска организация (IMO) и изиска страните членки да извадят от регистрите си забърканите кораби. " Играта на котка и мишка към противозаконната корабоплавателна активност в Крим надалеч не е завършила ", сподели пред Ройтерс Наталия Галибаренко - непрекъсната представителка на Украйна в организацията. " Северната част на Черно море безусловно е превърната в " сива зона " за интернационален транспорт на артикули ", сподели тя.

Зам.-премиерът на Крим Мурадов сподели, че Крим не признава западните наказания. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР