Крилатата фраза на Радой Ралин Светът е оцелял, защото се

...
Крилатата фраза на Радой Ралин Светът е оцелял, защото се
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 160 години от обявяването му за град

Крилатата фраза на Радой Ралин „ Светът е оживял, тъй като се е смял “ сплотява една огромна част от артистичните интензивности в Габрово, с които Музеят на хумора и сатирата в града се причислява към отбелязването на 160 години от оповестяването му за град.
Директорът на музея Маргарита Доровска и екипът й прибавят огромната удивителна в празничните начинания с откриването на огледалната зала, основана от художничката Невена Екимова. В артистичната идея на авторката е заложена положителната традиция на пародиране на личното ни отражение, която се появи даже в обичания на всички деца през 70-те и 80-те години „ Ну, Погоди “. Гостите ще се видят в нова светлина в Габровските селфи кабинки, ще се разкрасят съвсем без пари с Габровската пластична хирургия и ще се изгубят и намерят в най-малкия, само че доста замайващ Габровски огледален лабиринт.
Най-ценният обект в залата е блестящото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е доста за една гозба!). За него една друга легенда споделя, че наследниците на Александър III са желали да го купят, само че спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход в случай че го задържат.
Това артистично премеждие ще отвори порти на 18-и септември от 18:30 с въодушевено от тематиката празненство, за което оповестеният от уредниците дрескод е композиция от сребърно, огледално, златно, ламе и пайети. Екипът на Смешната къща напомня, че носенето на маски е наложително, с добавка по габровски „ с цел да пият по-малко “.
 Дружеството на невъзпитаните карикатуристи гостува с Дело 113 в Дома на хумора и сатирата Дружеството на невъзпитаните карикатуристи гостува с " Дело 113 " в Дома на хумора и сатирата
Дружеството на невъзпитаните карикатуристи гостува с  „ Дело 113 “ в Дома на хумора и сатирата  от 3 – 25 мар...
На идващият ден, 19-и септемвр и, номинираният за Националната театрална премия ИКАР 2020 в категорията " Съвременен танц и пърформанс " план на Стефан А.Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия) НОНУМЕНТ ще се състои още веднъж на 19 септември 2020 на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа). Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата, и се изиграва от публиката по време на разходка към чинията. Така участниците съпреживяват архитектурата и стават очевидци на подиуми от историята на паметника. Желаещите да се включат е належащо да се записват на ида си носят смарт телефон и слушалки.
За отбелязването на годишнината от оповестяването на Габрово за град, Музеят на хумора и сатирата в града отваря порти на сувенирния си магазин, който е единственият музеен план в страната, който се осъществя с напълно кредитно финансиране в размер на 80 000 лв. и период за погашение 10 години. Средствата са обезпечени от Фонд за градско развитие- Север. Проектът включва основаване на напълно нов музеен магазин на повърхност от 80 квадрата, основаване на нови сувенири, основаване на онлайн музеен магазин.
В каталога на музейния магазин ще се оферират и истински артистични тишърти, значки, магнити и дървени пластики „ Мащехата като котка “, основани особено за плана от варненския актьор Калоян Илиев – Кокимото. Изложбата му „ “ се открива още веднъж на 18 септември в границите на есенния сезон на дома на хумора и сатирата и е един от акцентите в програмата за честването на 160 години Габрово. Силно и изрично, в своето изкуство Кокимото употребява интензивно международната потребителска просвета, а централна роля в нея е отредено на въображаемият му облик. Пародия или не, на границата с труфя и култа към идоли, Кокимото слага себе си под подозрение, а чрез мултиплицирания си типаж, разобличава проблемите на актуалното общество.
На 19-и септември, от 11 часа, е планувана лекция на Калоян Илиев, а от 13 часа започва „ – детско ателие със занимания, свързани с откриващата се Огледална зала - проява, опити и пояснение на физични феномени от раздел Оптика.
По случай 160 години Габрово град предстоят редица други събития:
 Фестивалът на хумора в Габрово получи отличие от Асоциацията на интернационалните фестивали Фестивалът на хумора в Габрово получи отличие от Асоциацията на интернационалните фестивали
Международният фестивал на хумора и сатирата в Габрово е определен да получи за 2015/2016 година марката на ЕФФЕ, осведоми Дарик нюз. Пре...
На 17-и септември, от 17:30 ч., на площад Възраждане ще се открие галерия, отдадена на 100 години от рождението на арх. Карл Кандулков. Архитект Кандулков е създател на преустройството на някогашна кожарска фабрика в Дом на хумора и сатирата. Възпитаникът на академията в Дрезден е създател на по-голяма част от значимите градоустройствени решения в Габрово, както и труженик на концепцията за повече статуи и монументи в града.
80 години от рождението на огромния джаз музикант Манол Цоков;
10 октомври, 19:00 ч.Премиера „ Под игото – 1894 “, отдадена на 75 години от основаването на държавна такса „ Рачо Стоянов “;
14 октомври, 19:00 ч. Концерт на Габровски камерен оркестър, отдаден на 70 годишния празник на МИНЧО МИНЧЕВ и 160 години от оповестяването на Габрово за град;
17 – 18 октомври Празник на духовната музика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР