Кредиторите на Атина се споразумяха в петък за условията за

...
Кредиторите на Атина се споразумяха в петък за условията за
Коментари Харесай

Има сделка за дълга на Гърция


Кредиторите на Атина се споразумяха в петък за изискванията за излизане на Гърция от стратегиите за помощ, по които тя работи и получава заеми към този момент осем години. Споразумението включва и ограничения за облекчение на дълга, заяви Агенция Франс Прес като се базира на свои източници.

"Имаме договорка за Гърция", сподели европейски източник малко след среднощ след повече от шестчасова среща в Люксембург сред министрите на финансите на страните от еврозоната.

Два други източника по-късно потвърдиха пред Агенция Франс Прес, че има съглашение, което ще разреши на Атина да излезе, както се очакваше, от опеката на кредиторите си на 20 август и още веднъж да се финансира сама на пазарите след няколко години дълбока криза.

Разговорите бяха удължени, защото Германия оказа последна опозиция против облекчаването на гръцкия дълг, който остава на най-високото равнище в Европейски Съюз (180% от нейния БВП).

Според европейски източници министрите на еврозоната най-сетне са се съгласили и да удължат с 10 години периода за връщане на огромна част от този дълг. Това се счита за нужното дефинитивно облекчение, с цел да се подсигурява доверието в Гърция на финансовите пазари.

Споразумението от петък включва и изплащането на последния транш от помощта, който е към 15 милиарда евро, съгласно същия източник.

След излизането си от програмата Атина ще бъде под наблюдението на европейските структури, по правила доста по-строги от тези, въведени в предишното за Португалия, Кипър или Ирландия.

В продължение на осем години Гърция се възползва от над 273 милиарда евро помощ от своите кредитори, еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) разпределени в три пакета.

Срещу това гърците бяха принудени да създадат стотици промени, постоянно мъчителни, с цел да заздравят обществените си финанси.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт доближи 1,4% през 2017 година и се чака да се усили в допълнение през тази година (1,9%) и през идната година (2,3%). В същото време Гърция към този момент има бюджетен остатък от 0,8%, откакто през 2009 година дефицитът беше 15,1%. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР