Кредитният рейтинг на община Пловдив е стабилен (ВВВ). Това потвърдиха

...
Кредитният рейтинг на община Пловдив е стабилен (ВВВ). Това потвърдиха
Коментари Харесай

S&P Global Ratings: Пловдив продължава с тенденцията на растеж на населението и създаване на работни места над средното за България

Кредитният рейтинг на община Пловдив е постоянен (ВВВ).

Това потвърдиха от Standard & Poor’s Global Ratings в формален отчет изпратен до община Пловдив. Рейтингът е нараснал от  “BBB- “ (положителен) на  “BBB ” (стабилен). Анализаторите чакат финансовите индикатори на Пловдив да останат устойчиви с помощта на мощното икономическо възобновяване на България след COVID-пандемията.  Стабилните бюджетни резултати, дружно с финансовите потоци от Европейски Съюз евентуално ще запазят дълговата тежест ниска, а равнищата на паричните средства високи. „ Поради това повишихме кредитния рейтинг на емитента на град Пловдив на „ ВВВ “ от „ ВВВ- “ и определихме постоянна вероятност “ се споделя в документа.

От S&P Global Ratings обмислят още повишение на рейтинга при фундаментално усъвършенстване във финансовото ръководство, генериране на по-надеждни многогодишни прогнози и ангажимент за поддържане на рационално и самодейно ръководство на ликвидността.

Наблюдават се устойчиви бюджетни резултати на Пловдив както през 2020 година, по този начин и през 2021 година, макар пандемията. Това разрешава градът да поддържа доста ниските си равнища на дълг. През последните две години Пловдив регистрира по-силни бюджетни резултати, в сравнение с е било планувано. Комбинацията от мощно национално икономическо възобновяване, прехвърляния от централното държавно управление и непрекъснат приток на средства от Европейски Съюз ще продължи да обезпечава положителни бюджетните резултати на общината. Очакванията са за скромни и краткотрайни бюджетни дефицити след финансовите сметки, изключително през 2022 година, защото градът наваксва своите капиталови разноски.

Прогнозата е, че стопанската система на Пловдив ще покаже мощно възобновяване на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт през 2022 година, което ще понижи равнищата на безработица, които към този момент са ниски спрямо интернационалните съперници. Пловдив е вторият по величина град в България и стопанската система му се оказа значително устойчива на фона на пандемията, като се сви с почти 4,4% през 2020 година. Градът ще продължи да отразява наклонността за възобновяване на националната стопанска система от 4,3% растеж на действителния Брутният вътрешен продукт през 2022 година, преди да се забави до 3,8% през 2023 година и 3,3% през 2024 година

Нивата на приходите на града обаче ще останат скромни в интернационален подтекст, като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е към $11 800 през 2022 година Досегашната наклонност на напредък на популацията и основаване на работни места над междинното за България ще продължи.

Силното икономическо възобновяване на България ще оказва позитивно влияние върху генерирането на данъчни доходи в града, въпреки и с по-бавни темпове спрямо последните две години.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР