Кредити, предназначени специално за подпомагане на розопреработвателите, пуска Българската банка

...
Кредити, предназначени специално за подпомагане на розопреработвателите, пуска Българската банка
Коментари Харесай

ББР пуска кредити от 100 000 до 1 млн. лева на розопреработвателите

Кредити, предопределени особено за подкрепяне на розопреработвателите, пуска Българската банка за развиване. Целта е да се подкрепи секторът, който сега изпитва ликвидни усложнения поради увеличените цени на труд, електрическа енергия и торове.

Размерът на сумата, която може да бъде отпусната по Програма „ Подкрепа за розопреработване “, е сред 100 000 и 1 милион лв. за интервал от 3 години, като може да се употребява освен за годишна продукция 2022, само че и за преправка на розов цвят и през идващите 2 г. 

Новият артикул, предлагащ преференциални условия за спасяването на обичайния за страната ни бизнес, бе показан в Министерството на земеделието от министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и изпълнителните шефове на ББР Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев, а хазаин бе земеделският министър Иван Иванов.  

" Днес сме се събрали с цел да отбележим още една стъпка в трансформацията на ББР.  Преди 2 седмици бяхме в министерството на туризма, през днешния ден сме в земеделието, с цел да преставим един особено основан артикул, който ще подпомогне един от най-българските браншове в стопанската система. Особено горделив като принципал на ББР ме прави това, че продуктът не се е родил в министерство, а в разговор сред банката и бизнеса ", уточни министър Лорер.

" Идеята за този артикул се роди на среща, на която розопреработвателите споделиха за проблемите си и ние в ББР намерихме метод да ги решим. Този бранш е толкоз български, толкоз наш - той стана знак на съдействието на ББР и бизнеса. В бъдеще ще има още доста такива банкови артикули за характерни браншове ", сподели изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев.  

Владимир Георгиев показа главните характерности на заема. Една от най-специфичните му особености е, че като поръчителство ще се приема розовото масло, което кредитоискателят създава. " Залагайки към този момент създадените партиди, може да се обезпечат идващите ", разясни Георгиев. По думите му, концепцията се ролива в разговора с бизнеса и Националния институт за проучване и узаконяване, който дефинира качеството на розовото масло. Държавният институт също ще взе участие като владетел на залога. Общата сума, която е планувана за този тип профилирани заеми, е 20 млн. лв. - задоволителна, с цел да обезпечи ликвидност на целия бранш, уточни банкерът. Лихвите са от 3,7 % нагоре, като зависят от рейтинга на преработвателя и от обезпечението, което може да бъде и друго от розовото масло. Засега не е планувано да се приема за залог бъдеща годишна продукция, само че продължава разговорът със бранша. " ББР ще приема обезпечения, които другите търговски банки биха отказали ", уточни Георгиев.   

" Откакто МИР одобри да е принципал на банката, тя служи на стопанската система в браншове, които имат проблем с други банки.  Земеделието ще бъде наш приоритет, мислим в тази посока във връзка с Плана за възобновяване и другите европейски стратегии ", сподели Лорер.

Банката ще продължава да основава нови артикули в помощ на българските дребни и междинни предприятия от разнообразни браншове. По думите на Лорер поддръжката на затруднените микро, дребни и междинни компании е част от обновената тактика на Групата на ББР.

" В лицето на ББР и МИР виждаме сериозен сътрудник за програмата в Стратегическия проект. Считаме, че това е положително начало за партньорство, земеделските производители да се усещат предпазени за своите планове за интервала 2023-2027 година ", добави министър Иван Иванов.

В умозаключение Лорер насочи зов към браншовите организации: " Търсете контакт с банката, там ще попаднете на хора, които ще ви слушат. От през днешния ден българските земеделци нямат потребност от човек в ББР,  ние сме тук за вас ", сподели министърът.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на интернационалния пазар, само че в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до струпване на огромни ресурси от скъпия артикул. Сред аргументите са конкуренцията на производители от прилежащи страни, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия поради пандемията от COVID-19.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР