Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като

...
Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като
Коментари Харесай

Политик изгори Корана в Копенхаген, след като Анкара привика датския посланик

Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, откакто преди този момент разгневи Турция с сходен акт и в Стокхолм, заяви турската частна телевизия НТВ.

Палудан възпламени образец на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани резервираха хладнокръвие, до момента в който той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед, отбелязва малкия екран.

Проявата бе осъществена в края на петъчната молитва на място покрай бензиностанция, което полицията бе отделила. Религиозните водачи са посъветвали вярващите да не се поддават на провокацията и бързо да се отдалечат от региона, прибавя Българска телеграфна агенция.

Датската полиция предприе строги ограничения за сигурност към джамията.

По-рано през днешния ден турското външно министерство повика посланика на Дания, като настоя за анулация на разрешението за демонстрацията.

Расмус Палудан, крайнодесен деятел, който има датско и шведско поданство, разгневи Турция, като провежда сходен митинг с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник " Афтонбладет ", че ще повтаря митинга пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО.



Турската държавна Анадолска организация заяви по-рано, че датският дипломат е бил свикан в турското външно министерство, където турски чиновници остро са осъдили разрешението, обещано за този провокативен акт, който явно съставлява " закононарушение от ненавист ". На посланика е било казано, че " отношението на Дания е недопустимо " и че Турция чака разрешението да бъде анулирано, показва Анадолската организация.

Действията на Палудан предходната седмица провокираха яд в Турция, която разкритикува шведските управляващи, че са разрешили демонстрацията да се организира пред турското посолство. Президентът на Турция изрази съществено подозрение по отношение на разширението на НАТО, като предизвести Швеция да не чака поддръжка за кандидатурата си за участие във военния съюз.

Турция също по този начин отсрочи за неопределен срок основна среща в Брюксел за разискване на участието на Швеция и Финландия в НАТО, заявявайки, че такава среща би била " безсмислена ", предава Българска телеграфна агенция.

Палудан, който е юрист, сътвори крайнодесни партии както в Швеция, по този начин и в Дания, които не съумяха да завоюват никакви места на национални, районни или общински избори, показва АП. На миналогодишните парламентарни избори в Швеция неговата партия получи едвам 156 гласа в цялата страна.

" Това е неточност на Ердоган. Сега, когато той не желае да пусне Швеция в НАТО, би трябвало да го изучавам на независимост на словото, до момента в който той не го направи ", съобщи Палудан пред " Афтонбладет ", представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР