Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия,

...
Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия,
Коментари Харесай

Крайнодесният конгресмен Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия

Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро е новият президент на Бразилия, съобщи ДПА, като се базира на публични резултати, оповестени от Върховния избирателен арбитражен съд.
За Болсонаро са дали своят вот 55,7% от гласоподавателите при преброени 95 на 100 от бюлетините от втория тур на президентските избори през вчерашния ден. Неговият противник от левицата Фернандо Адад получава 43,3% от гласовете. Бившият капитан от армията ще встъпи в служба през януари.

Предизборната акция беше белязана от напрежение и мощна поляризация в обществото, раздирано от икономическа рецесия, рекордно принуждение, ендемична корупция и спад на доверието към политическата класа, показва Агенция Франс Прес.
 
 Gulliver/Getty Images

Около 147 милиона бразилци са дали своят вот на балотажа. " Демокрацията е в заплаха. Свободите на личността са в заплаха ", съобщи Адад на излизане от изборната секция.-->
Досегашният президент Мишел Темер сподели, че преходът на властта стартира още през днешния ден.

Председателката на задачата наблюдаващи от Организацията на американските страни Лаура Чинчила, някогашен президент на Коста Рика, съобщи, че гласуването в Бразилия е протекло умерено и при съблюдаване на закона.
 
 Gulliver/Getty Images

Мнозина бразилци са обезпокоени, че 63-годишният Болсонаро, който нееднократно е изразявал удивление към военната тирания в Бразилия в интервала 1964-1985 година, ще погази човешките и гражданските права и ще ограничи свободата на словото, показва Ройтерс.

В предизборната акция той се зарече да пресече престъпността в бразилските градове и земеделските региони, като разшири пълномощията на полицията и либерализира правото на владение на оръжия от бразилците, с цел да се борят с престъпността, прибавя Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР