Крайнодесни зоват за арест на гръцкия премиерПремиерите на Гърция и

...
Крайнодесни зоват за арест на гръцкия премиерПремиерите на Гърция и
Коментари Харесай

Ципрас и Заев подписват за името

Крайнодесни зоват за арест на гръцкия министър председател


Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас ще подпишат в неделя контракта, който поставя точка на дългогодишния спор за името на някогашната югорепублика, оповестиха медии в двете страни.

Според македонската организация МИА съглашението ще бъде подписано от гръцката страна на Преспанското езеро и ще бъде последвано от работен обяд от македонската страна на границата. На събитието може да вземат участие и медиаторът на Организация на обединените нации в разногласието Матю Нимиц, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Гръцкият в. “Катимерини ” обаче заяви, че договорът ще бъде парафиран на македонска територия.

Късно в четвъртък съглашението с Атина бе утвърдено от македонския кабинет, който го разгласява на уеб страницата си. Договорът се споделя “Окончателно съглашение за премахване на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за отменяне на Временното съглашение от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните ”. Преди да влезе в действие договорът би трябвало да бъде утвърден от парламентите на Гърция и на Македония, като Скопие ще го подложи и на референдум.

Постигнатият пробив в двустранните връзки бе засенчен от рецензии на опозицията и в двете страни и от отхвърли на македонския президент Георге Иванов да подпише документа.

Протестите на жители в Атина и Скопие бяха рехави, само че главната гръцка опозиционна партия “Нова народна власт ” внесе в четвъртък избор на съмнение против левия кабинет на Ципрас, дебатите по който не престават до през днешния ден, когато е гласуването. Ципрас има 154 депутати в 300-местния парламент и не се чака вотът да мине.

Днес депутатът от гръцката крайнодясна партия “Златна зора ” Константинос Барбарусис изиска от “военното управление на страната ” да арестува Ципрас и министъра на защитата Панос Каменос. Заради това всички депутати от фракцията на Барбарусис бяха изгонени от сесията на Народното събрание.

 17-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР