Крайнодесни организираха яростни протести в източногерманския град Кемниц след убийство

...
Крайнодесни организираха яростни протести в източногерманския град Кемниц след убийство
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Крайнодесни проведоха гневни митинги в източногерманския град Кемниц след ликвидиране с нож на немец, за което са арестувани сириец и иракчанин

© Reuters 14 млн. лeва спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи утвърди кабинетът на съвещанието си в сряда. Парите са за заплащане по контракти, свързани с издаването на българските персонални документи. След последната тежка злополука на рейс край Своге в събота, при която починаха 17 души, държавното управление разгласи концепция за основаване на нов държавен орган, който да управлява и да основава политики за сигурност по пътищата. Идеята стартира вицепремиерът Томислав Дончев след съвещанието на кабинета в сряда, като разясни, че новата конструкция щяла да " консолидира " всички служби и функционалности, които имат отношение по тематиката. За основаването й ще бъде употребен наличният потенциал. Такъв орган обаче и в този момент съществува - това е държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването към Министерство на вътрешните работи, където има представители на всички министерства.

Метеоролози стачкуваха в сряда пред Българска академия на науките, а след това и пред Министерския съвет с искане за автономия на Националния институт по метеорология и хидрология. Това може да стане не по-рано от началото на 2019 година, разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ден по-късно, в четвъртък Българска академия на науките приключи мандата на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов поради митинга. Същевременно Управителният съвет на Българска академия на науките изпрати известие, че " отчитайки желанието на държавното управление за решение на казуса с Национален институт по метеорология и хидрология " ще внесе в къс период предложение за решение в общото заседание.

Търговският указател проработи с цялостната си функционалност в понеделник, на 18-ия ден от срутва му, който блокира целия търговски оборот в страната и породи доста опасения за измами и операции. Остават обаче доста въпроси, оповестиха от бизнеса и IT специалисти. В позиция на Българската стопанска камара се упорства за ясно изтъкване на виновниците, търсене на отговорност от тях, както и за съответни ограничения против повтаряне на тази рецесия.

Свят

Американските наказания против Русия поради офанзивата с нервнопаралитично вещество във Англия влязоха в действие . Новите ограничения ще прекратят даването на помощи от Съединени американски щати, както и някои продажби на оръжие и финансиране за Москва. Също по този начин съветски институции няма да могат да получават заеми и се не разрешава американски експорт на артикули и технологии, свързани с националната сигурност. Втори кръг наказания ще бъдат задействани след 3 месеца, в случай че Русия не даде гаранции, че повече няма да използва химически оръжия, и не се съгласи на инспекции от Организация на обединените нации.
Премиерът на Англия Тереза Мей е на първа публична обиколка в Африка за да усили въздействието на английските компании на континента с наближаването на Brexit

Фотограф: Reuters
Руският президент Владимир Путин смекчи плануваната пенсионна промяна след митинги и спад в рейтинга. Сега пенсионната възраст за дамите ще бъде увеличена от 55 на 60 вместо на 63 години. Петгодишното нарастване за мъжете до 65 години остава. Путин съобщи, че популацията в работна възраст понижава и промяната е наложителна. Според профсъюзите обаче мнозина няма да живеят задоволително дълго, с цел да вземат пенсия.

Канада и Съединени американски щати възобновяват договарянията по НАФТА с изгледи Отава да се причисли към съглашението. В понеделник Съединени американски щати и Mексико оповестиха двустранна договорка, което разчисти пътя за включването на Канада към диалозите за преразглеждане на 24-годишното съглашение, което покрива годишна търговия за над 1 трлн. $ сред трите страни.

Икономика

АПИ разгласи публичната поръчка за едното платно на автомагистрала " Струма " в сектора през Кресненското дефиле. Участъкът е Кресна - Крупник, а пътят е в посока София. От организацията показват, че дължината на правата е 23.6 км, а индикативната стойност на поръчката е 875.3 млн. лева без Данък добавена стойност, или над 1.05 милиарда лева Магистрала " Струма " би трябвало да е изцяло подготвена до края на 2023 година В противоположен случай ще се наложи България да връща полученото европейско финансиране за нея.

Квотите за компании за наемане на избран брой хора с увреждания остават в предлагането за Закон за хората с увреждания , излиза наяве от оповестения за публично разискване проектозакон. Всеки шеф с сред 26 и 50 чиновници би трябвало да назначи един с трайно увреждане. Ако чиновниците са от 51 до 99 - двама, а при 100 или над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав би трябвало да е от хора с увреждания. Една от относително потребните ограничения е отпадането на закрилата от уволняване, което действително спъваше назначението на хора с увреждания поради вечността на уговорката. Бизнесът и икономисти обаче имат голям брой запаси към предлагането.

Българска народна банка ревизира надолу прогнозата си за българската стопанска система през 2018 година , излиза наяве от последната макроикономическа прогноза на банката. През декември специалистите заложиха на напредък на Брутният вътрешен продукт от 4.2%, само че в този момент настройките се намаляват до 3.9%, главно поради по-висок от упования импорт. Двата мотора на растежа през идващите две години ще са вложенията и потреблението на семействата, само че инфлацията и евентуалното ескалиране на комерсиалните спорове по света внасят доза неустановеност в прогнозата.

Бизнес

Инвестиционната група EP Investment на чешкия милиардер Даниел Кретински е в развой на диалози да закупи по-голямата част на каузи от 10% на Ceconomy в немския търговец Metro. Инвестиционната група Haniel също се е съгласила да продаде 7.3% от акциите си в Metro на капиталовия медиатор на Кретински и словашкия вложител Патрик Ткач.

Оборотът по българското Черноморие е скочил с близо 18% , сочат данните на Национална агенция за приходите за юни. Така продажбите, осъществени през касови апарати, доближават 1.127 милиарда лева От приходната организация изясняват, че това е по-скоро моментна фотография, защото данни за целия сезон към момента няма. Данъчните настояват, че подобряването на фискалната дисциплинираност се дължи на засиленото наличие на чиновниците от звеното за фискален надзор към организацията. Фактор обаче е и удобната икономическа среда.

Увеличението на цената на природния газ от 1 октомври може да се окаже по-високо от в началото оповестеното . Това излиза наяве от думите на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. На 11 август държавният газов снабдител разгласи, че предвижда цена на природния газ за последните месеци на 2018 година с 14.3% над настоящата сега. По думите на Иванов е допустимо скокът да бъде към 15%. Окончателното решение ще бъде взето на 30 септември. Сделки и планове

BHTC ще влага 31.6 млн. лева в уголемение на завода си в Божурище . Германският производител на автомобилни климатични системи планува да разшири индустриалната си база и по този начин да конфигурира в допълнение съоръжение, стана ясно от известие на Министерския съвет. Новото произвеждане ще бъде въведено в употреба при започване на 2019 година и ще разреши откриването на 250 нови работни места към съществуващите към този момент близо 490.

" Цима-99 " възнамерява инвестиция за над 7 млн. лева Средствата са планувани за нов логистичен център и в допълнение съоръжение за фабриката на производителя на сладка и конфитюри в пловдивското село Стряма. Строителството стартира при започване на септември, като упованията са да продължи шест месеца и да усили потенциала на производството, както и да открие нови 10 работни места. Проектът е финансиран със лични средства и банков заем.

Производителят на текстилни произведения " Калинел " приватизира общинското " Четпром " - Тетевен . Договорът е подписан на 22 август след двегодишно закъснение. " Калинел " придобива 90% от дяловете на " Четпром " против 1.2 млн. лева и задължения за вложения, опазване на съществуващите 50 работни места и разкриване на нови 265, излиза наяве от известието на община Тетевен. Троянската " Калинел " е производител на текстил с главен клиент IKEA.

Държавната румънска компания Transgaz ще влага 360 млн. евро в план за транспорт на синьо гориво до газопровода BRUA . Това ще разреши преносът на газ от оборудванията в Черно море до газопровода, с което синьото гориво ще доближава и България. Преди това обаче Румъния би трябвало да построи компресорна станция, която да разреши да се употребява цялостният потенциал на интерконектора при Гюргево - Русе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР