Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е

...
Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е
Коментари Харесай

Докога да извадим технически паспорт на дома ни, за да избегнем ЧСИ

Крайният период за правене на механически паспорти на постройките е 31 декември 2022 година Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев в изявление за Българското национално радио (БНР).

Всички здания в България би трябвало да имат механически паспорт и това е уредено в Наредба 5 за техническите паспорти на градежите, която е в действие от 2007 година В техническите паспорти влизат няколко съществени условия: механично противодействие, резистентност, сигурност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, досегаемост и сигурност при употреба, отбрана от звук, спестовност на сила и топлосъхранение, стабилно потребление на естествените запаси.

След приключване на периода за правене на техническите паспорти, за постройките, за които не са формирани, кметът на общината би трябвало да разпорежда изработването им, като това ще става също за сметка на притежателите, планува още Наредба 5. За осъществените разноски общината ще си събира вземанията от стопаните на парцелите. Това се планува да става с ЧСИ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От 100 до 500 лв. ще коства техническият паспорт, който тря...

Заместник-регионалният министър изясни, че постройките, строени след 2007 година към този момент имат направени механически паспорти, защото това е условие за тяхното въвеждане в употреба. Това се отнася и за санираните здания, защото при тях паспортите са направени по отношение на проектно-сметната документи.

Валентин Йовев заяви, че се планува към министъра на районното развиване и благоустройството да се сътвори обединен обществен указател за всички актове, включително и техническите паспорти на градежите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР