Краят на ерата “Нетаняху”Кнесетът трябва да одобри коалицията идната седмицаЗа

...
Краят на ерата “Нетаняху”Кнесетът трябва да одобри коалицията идната седмицаЗа
Коментари Харесай

Опозицията в Израел състави правителство

Краят на ерата “Нетаняху”
Кнесетът би трябвало да утвърди обединението идната седмица

За първи път от 1992 година арабска партия ще е в обединението

Опозиционните партии в Израел са на крачка от слагането на завършек на 12-годишното ръководство на премиера Бенямин Нетаняху, оповестяват международните организации, откакто водачът на партия “Йеш Атид” - центристът Яир Лапид, публично уведоми президента на страната, че е постигнал съглашение с политическите си съдружници за съставянето на държавно управление.

Около 30 минути преди крайния период в в сряда против четвъртък среднощ Лапид е изпратил имейл до президента Реувен Ривлин, в което се споделя: “За мен е чест да ви осведомявам, че се увенчах с триумф в съставянето на правителство”.

Основният сътрудник на Лапид е националистът Нафтали Бенет - бивше протеже на Нетаняху, който също така е и софтуерен бизнесмен и милионер. Той първи ще бъде министър председател на ротационен принцип сред двамата, а Лапид ще поеме поста след към две години.

За първи път от 1992 година насам партия на арабското малцинство в Израел - “Обединена арабска листа” на Мансур Абас - ще бъде част от ръководещата коалиция, само че няма да има представители в кабинета.

Коалиционното съглашение се нуждае от утвърждението на Кнесета - Народното събрание на Израел, което се чака при започване на идната седмица.

Нетаняху, който оспорва в съда обвинявания в корупция, се чака да работи интензивно, с цел да попречва вземането на властта от новата коалиция. Ако обаче не се сформира държавно управление, в Израел ще би трябвало да бъдат извършени пети избори за малко повече от 2 години, показват интернационалните наблюдаващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР