Край на нелоялните практики, които използват спрямо производителите доставчици, слагат

...
Край на нелоялните практики, които използват спрямо производителите доставчици, слагат
Коментари Харесай

С промени в закона: Регулират отношенията между търговските вериги и производителите

Край на нелоялните практики, които употребяват по отношение на производителите снабдители, поставят промени в Закона за защита на конкуренцията. Те са качени за публично разискване, а от Сдружението за съвременна търговия, в което членуват множеството от веригите, се оповестиха срещу част от тях, оповестява.
С измененията се не разрешава купувачът, т.е. търговецът, да желае от доставчика понижение на цените на продуктите със задна дата директно или посредством използване на голословни отстъпки, бонуси и такси. Веригите към този момент няма да могат да желаят и доставчиците да им заплащат за маркетингови действия, както и за съоръжение за излагане на продуктите им - като специфични щандове за промоции да вземем за пример.
 Електронни касови бележки заменят хартиените в огромните търговски вериги Електронни касови бележки заменят хартиените в огромните търговски вериги
Електронни касови бележки вместо хартиени да издават огромните вериги, както и други обекти с висок оборот и доста заети в тях. Това е е...
Забранява се веригите да приключват едностранно, ненадейно и безпричинно контракта, или това да става без предупреждение в рационален период, задоволителен за доставчика да покрие капиталовите си разноски. Освен това търговецът ще е задължен да заплати на доставчика на храни и селскостопански артикули не по-късно от 30 дни, откакто доставката е направена.
Купувачът няма да може да откаже поръчка на нетрайни храни с по-малко от 30 дни предупреждение, тъй че да може доставчикът да откри различен метод за продажба или за приложимост на тези артикули. За артикули, които имат къс период на предпазване, след приключването на който реализацията им е мощно лимитирана или невъзможна, срокът на предизвестието не може да бъде по-кратък от 14 дни, написа още в закона.
Забранява се едностранна смяна от страна на търговеца на условия по контракта, свързани с честотата, метода, мястото, времето или размера на доставката, стандартите за качество, изискванията на заплащане, цените, периода или други условия. Той няма да може да желае от доставчика заплащания, които не са свързани с продажбата на селскостопанските и питателните артикули.
Купувачът няма да има право да желае отплата за разноските по разглеждане на тъжби на клиенти, свързани с продажбата на продуктите на доставчика, в случай че последният няма виновност. Той няма да има право да му забрани да предлага или купува артикули или услуги на или от трети лица или да го глобява, в случай че им даде същите или по-добри търговски условия.
 Търговските вериги се задължават да оферират районна продукция Търговските вериги се задължават да оферират районна продукция
Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да оферират районна продукция. Правителство одобри изменение...
Освен ограничавания за веригите, законът планува и повече пълномощия на Комисията за защита на конкуренцията. Служителите на Комисия за защита на конкуренцията ще могат да правят инспекции в пространствата, транспортните средства и други обекти, в това число в домовете на всеки шефовете или личния състав на компаниите или сдруженията, при положение на основателни подозрения, че документи или други записи, свързани инспекцията, се съхраняват там. Със законопроекта се вкарват и високи санкции за нелоялни търговски практики в размер до 5 на 100 от всички доходи от продажби на предприятието-нарушител за миналата финансова година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР