Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия поради здравословни причини

...
Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия поради здравословни причини
Коментари Харесай

От 1 октомври стартира е-медицинската бележка за ученици

Край на хартиената извинителна записка за отсъствия заради здравословни аргументи на учениците от 1. до 12. клас. Е-медицинската записка потегля от 1 октомври и ще се издава от персоналния доктор или лекарски експерт в болничната и доболничната помощ.

Болният възпитаник би трябвало да отиде при лекаря си за обзор. Когато лекарят извърши прегледа, информацията се вписва в Националната осведомителна здравна система. Още на този стадий се основава електронен документ, който посредством системата доближава до Националната единна осведомителна система за учебно и предучилищно обучение. Тази система ще разпредели е-бележката към електронния дневник в учебното заведение, в което учи болният възпитаник.
 Е-медицинска записка от 1 октомври и единствено при обзор от доктор
Е-медицинска записка от 1 октомври и единствено при обзор от доктор

Край на хартиената извинителна записка за отсъствия при учениците

Е-бележката ще пътува напълно към учебното заведение и електронния дневник. На лекаря няма да му се постанова още един път да изписва нов книжен документ. В този документ с изключение на данните на детето, ученика и учебното заведение, ще има и здравна информация. В учебното заведение ще постъпва единствено минималната информация на ученика, на който би трябвало да бъдат извинени отсъствията. Така персоналната информация няма да изтече някъде по веригата. Облекченията са и за родителите, с изключение на за лекарите, които няма да се тормозят дали бележката ще се измачка, скъса или да не се даде на учителя.

Отпада задължението на родителите да заверяват бележките на децата си, че в действителност са били заболели.
 С е-бележките изсветляват
С е-бележките изсветляват " бягствата " на възпитаници от обучение?

По 50 отсъствия приблизително се падат на възпитаник предходната година

Миналата година е имало 270 хиляди отсъствия на възпитаници . По 50 отсъствия за предходната година се падат на всеки един възпитаник, съгласно броя на регистрираните извинителни бележки и надлежно извинени отсъствия. Това съобщи в събота просветителният министър проф. Галин Цоков.

Електронните извинителни бележки имат за цел да изсветлят тъкмо този развой, който е обвързван и с Електронната записка ще понижи административната тежест на класните ръководители, като към 3 работни дни, с цел да може той да се занимава със своите възпитаници, съобщи министърът.

Министерството на здравеопазването ще реши обаче каква да е цената на електронната извинителна записка за учениците. Това не е прерогатив на Министерство на образованието.
 Отлагат стартирането на е-рецептата за антибиотици
Отлагат стартирането на е-рецептата за антибиотици

Трябва да се отчетат всички мнения и оферти

Отлага се стартирането на  Това оповестиха дни по-рано от Министерство на здравеопазването.

Само преди няколко дни здравният министър Христо Хинков заяви, че

Измененията в Наредба № 4, които касаят отпущането на тези лекарствени артикули ще бъдат арестувани, с цел да се отчетат , постъпили в хода на публичното разискване.

Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с условието и рекомендациите на Министерството на електронното ръководство за генериране на два Национални референтни номера - първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпущането на лекарствения артикул.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg