Край бреговете на Мекленбург-Предна Померания е открит непознат за тези

...
Край бреговете на Мекленбург-Предна Померания е открит непознат за тези
Коментари Харесай

Откриха първия атлантически син краб на Балтийското крайбрежие

Край крайбрежията на Мекленбург-Предна Померания е открит чужд за тези ширини тип морски рак. Става дума за наследник краб,  чиято татковина в действителност е Източното крайбрежие на Съединени американски щати. В съпоставяне с локалните раци животното е неизмеримо огромно със своите 20 сантиметра широчина. Според биолози от Германския морски музей в Щралзунд този тип съставлява необикновен интерес за риболовците, защото месото от щипките му се счита за деликатес.

Мъртвото животно е намерено инцидентно от мъж, който се разхождал; той незабавно схванал, че става дума за невероятен образец, най-много поради очебийната му синя багра. Човекът уведомил уредника на Морския музей, който удостоверил, че находката в действителност е сензационна. Дотогава били открити малко сходни екземпляри в Северно море, само че нито един толкоз надалеч на изток.  

Как се е озовал ракът там, може единствено да се допуска. Благоприятствани от избрани морски течения, от ден на ден заблудени животни доближават крайбрежията на Балтийско море. Според биолозите от Морския музей откриването на синия омар било щастлива случайност. Досега музеят разполагал с един-единствен представител на този тип, само че в резултат на препарирането ракът бил изгубил присъщия си наследник цвят, заради което се наложило да боядисат бронята му!  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР