„Краткосрочните мерки по отношение на компенсациите за гражданите и бизнеса

...
„Краткосрочните мерки по отношение на компенсациите за гражданите и бизнеса
Коментари Харесай

Радев: За цените на тока и газа трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС

„ Краткосрочните ограничения във връзка с обезщетенията за жителите и бизнеса са оставени напълно на отговорността на страните членки и са съгласно техните финансови благоприятни условия. България към този момент предприе дейности и чакам държавното управление да продължи да работи в тази посока “, означи той.

„ Важна мярка за България, която все още липсва, е намаляването на цените на излъчванията на парниковите газове, които към този момент надвишават разчетните от Европейска комисия равнища за 2030 година Друга опция е събраните средства от продажба на излъчвания да могат да се употребяват за спешни ограничения. България създава задоволително за своя пазар сила, само че износът й в границите на единния пазар въздейства на цените у нас. Затова ще настояваме Европейска комисия да се намесва пламенно с ограничения за надзор върху цените на тържищата и за попречване на спекулата “, означи Радев.

„ В България разчитаме на нашия нуклеарен бранш като главен източник на налична, евтина и надеждна сила. С Франция и други страни ще настояваме нуклеарната енергетика и производството на сила от природен газ незабавно да бъдат приети и включени в листата с екологично устойчиви стопански действия. Приветстваме и средносрочните ограничения, изключително за облекчение на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на огромния проблем по какъв начин да съхраняваме силата от ВЕИ “, продължи президентът.

„ България поддържа прехода към климатично неутрална стопанска система, само че той би трябвало да бъде равномерен, резистентен, уравновесен и щадящ и за жителите, и за стопанската система. Трябва да внедряваме нови решения в енергетиката и то ускорено, само че никога не би трябвало да позволяваме рисково осъществяване на този преход. Ще упорствам да бъде осъществен разбор за връзката сред актуалната енергийна рецесия и признатия пакет „ Подготвени за цел 55 “. За страната ни фрапантното понижаване на излъчванията би означавало ускорение на процеса на прекъсване на обичайни базови мощности, без да има подготвеност да ги размени с нови съгласно актуалните технологии “, сподели още президентът.

„ За страдание, предходното държавно управление през декември 2020 година позволи да се тръгне по тази пътека и в този момент ние би трябвало да вършим всичко допустимо, с цел да минимизираме вредите за България “, приключи той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР