Кратки обедни почивки, шампанско по никое време и поздравяване в

...
Кратки обедни почивки, шампанско по никое време и поздравяване в
Коментари Харесай

Германия: 11 правила за поведение на работното място

Кратки обедни почивки, шампанско късно и поздравяване в асансьора: тези немски правила на общуването в офиса не престават да впечатляват чужденците.

1.Точността на първо място

Малко чиновници в Германия се радват на гъвкаво работно време. От всички останали се чака да бъдат точни и да не закъсняват за работа. За германците това значи да се появят пет минути преди началото на работния ден. Но в случай че някой инцидентно подрани с дест минути, току-виж се оказал пред заключената врата на офиса.

2. Любезни и в асансьора

Всеки, който работи в многоетажна офис постройка в Германия, познава този табиет на хората да се поздравяват в асансьора. Малкият утринен обред се повтаря всякога, когато някой се качи в асансьора и от време на време е съпроводен от “довиждане ” на излизане. Така германците вероятно се пазят от възникването на неудобно безмълвие.

3. Строги правила и за кафето

Дойде ли нов сътрудник в офиса, първият му работен ден безусловно включва запознанства с сътрудниците, със личните задания и... с кафемашината. Ако постоянно пиете кафе, би трябвало да сте наясно какви са навиците и в този “ритуал ”. Неписано предписание е, да вземем за пример, сътрудника да подготви кафе за всички и по-късно непременно да почисти машината.
 кафе Thinkstockphotos-->
4. На " ти " или на " Вие "

Йерархията би трябвало да се съблюдава. А тя най-често се показва посредством езика: дали се употребява свойското " ти " или пък формалното " Вие ". За да не сбърка, по-добре е човек да се обръща към сътрудниците си с " Вие ", до момента в който категорично не му се каже друго. Грешка е също по този начин, в случай че не информирате шефовете за на пръв взор незначителни проблеми, които другояче могат да станат и по-сериозни.

5. Всичко се записва

Средностатистически германецът използва 250 кг хартия годишно, което подрежда Германия измежду страните с най-високо ползване на хартия. Въпреки че надали е мъчно да се употребява и по-малко хартия, в офисите е признато даже дребните бележки да са в писмен вид. Писаното слово тежи повече от всичко останало.
 работа в офис Thinkstockphotos
6. Обедната отмора е къса

За чиновниците от средиземноморските райони, привикнали на обяд да почиват по 2 часа, късата 30-минутна пауза на германците е същинско злополучие. Независимо от дребното време, обядът се смята за едно от главните хранения за деня. Любезните германци и тук бързат да се поздравят с “Добър вкус ” и “Да ти е сладко! ”.

7. Без сладкиши не може

На работното място има доста благоприятни условия да се сътвори празнично въодушевление. Ако стартирате нова работа, да вземем за пример, можете да донесете сладкиши в офиса, с цел да почерпите за случая - по този начин имате и превъзходен мотив да се запознаете с новите си сътрудници. Сладките изкушения са наложителни и при овакантяване, при дълго неявяване от офиса или в случай че имате рожден ден. Изводът? Сладкишите са постоянно добра концепция!

8. Наздраве с шампанско

Сладкишите нормално се оферират с чаша ароматно кафе - не и в Германия! В немските офиси е признато да се употребява изстудено пенливо вино, освен това без значение от часа! Е, и портокаловият сок също е опция.
 шампанско Thinkstockphotos
9. Почукай и влез

Ако имате уречен час с сътрудник, а вратата на кабинета е затворена, правилото в германскиа офис гласи следното: задоволително е просто да почукате и може да влезете непосредствено. Не е належащо да чакате експлицитна покана.

10. Излетите са част от работната просвета

Някои германци строго разграничават работата от персоналния си живот. Но в действителност нещата не стоят тъкмо по този начин. За да опознаят по-добре чиновниците си, фирмите постоянно провеждат взаимни действия и тиймбилдинги. Участието в сходни мероприятия демонстрира заинтригуваност към екипа и компанията. Хубавото е, че тематиките, свързани с работата, в тези дни могат да бъдат изключени.

11. Не всеки ден е празник

Германците имат собствен метод да отбележат края на работния ден и дори са измислили специфична дума, която демонстрира, че за тях това е мотив за празнуване. Те си пожелават " празнична вечер ", само че това не значи, че всеки ще се втурне към бара, с цел да чества. Повечето германци избират да се приберат у дома след работа - и изключително в петък - в случай че може по-раничко, с цел да се насладят на обичаната си бира.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР