Кратката характеристика на Pfizer-BioNTech вече е променена, очаква се и становище на

Кратката характеристика на Pfizer-BioNTech вече е променена, очаква се и становище на ...

Чака се становище на Експертния съвет по педиатрия за ваксинация на децата срещу COVID |


Кратката характеристика на Pfizer-BioNTech вече е променена, очаква се и становище на Експертния съвет по педиатрия към министъра на здравеопазването. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

Това съобщи по bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и член на ваксинационния щаб Богдан Кирилов.

Той отчете, че има спад в темповете на ваксинация, но увери, че няма да се стигне до изхвърляне на ваксини, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

„Няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от Astra Zeneca, но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни Кирилов.

Той съобщи, че предпочитана ваксина е на Pfizer-BioNTech.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас, е 13 млн., като активно се работи за намиране на възможност за дарение или препродажба, каза още директорът на ИАЛ.

По думите на Богдан Кирилов засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

Кирилов коментира, че в момента има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози.

„Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група“, допълни Кирилов.

Относно предполагаемата трета доза Богдан Кирилов каза, че се очакват първите резултати от клиничните изпитвания.

Директорът на ИАЛ не коментира решението да бъде пенсиониран директора на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той го определи като изключителен професионалист, когото много уважава.

Кирилов каза също, че до този момент ИАЛ комуникира успешно със зам.- министрите на служебното Министерство на здравеопазването

Източник: offnews.bg