Красивите и ароматни, на пръв поглед съвсем безобидни цветове на

...
Красивите и ароматни, на пръв поглед съвсем безобидни цветове на
Коментари Харесай

Арниката и нейната мощна лечебна сила

Красивите и ароматни, на пръв взор напълно безобидни цветове на арниката не трябва да ви залъгват – тази планинска билка, която припомня много на маргаритка, съдържа токсични съединения, които внезапно покачват кръвното налягане и могат да доведат до трайни увреждания на сърцето.

Това е повода рафинираните масла и запарки от арника да са безусловно противопоказни за перорална приложимост. При външно приложение обаче, арниката е изключително сполучлив лек за болки в мускулите, кръвонасядания и травми.

Арниката (Arnica Montana) е диворастяща билка, която произлиза от Европа, само че се култивира и в Съединени американски щати. Среща се от Пиринейския полуостров до южните елементи на Скандинавия, през Сибир и Карпатите, чак до Западна Азия.

Съществува и така наречен подправената арника (Heterotheca inuloides), която пораства в Мексико и югозападната част на Съединени американски щати, която на външен тип е сходна с планинската арника, която вирее свободно и у нас.

Силният и прелестен мирис на арника може да се усети в регионите с надморска височина от 600 до 3000 метра, където избира влажни и не наложително богати почви.

Арниката е многогодишно тревисто растение с късо, цилиндрично, червеникавокафяво коренище. От него потеглят огромен брой тънки коренчета. Самото стъбълце на билката е високо и окосмено, завършващо с красиви жълтооранжеви, събрани в кошнички на върха цветове.

Арниката цъфти през май-септември, а цъфти през юни-юли. Понякога я бъркат с невена, с който няма нищо общо. Използваемите елементи на арниката са най-вече цветовете и в по-редки случаи надземната част, а още по-рядко корените.

От епохи наред арниката се е ценяла високо в обичайна европейска медицина. Първите сведения, които показват потреблението на лечебните й свойства са от началото на 16 век. Твърди се, че даже немският мъдрец и стихотворец Йохан Волфганг декор Гьоте (1749-1832), пиел чай от арника за облекчение на стенокардията си.

В нашите климатични условия арника може да бъде извънредно уместно за обработване лечебно, етеричномаслено и медоносно растение, само че за жал няма такава всеобща процедура. Арниката обаче е една от най-известните билки в хомеопатията, където оптимално се употребяват нейните потребни дейности поради болкоуспокояващото и противовъзпалителното й деяние.

 ф Thinkstock

Състав на арниката

Мощната лечебна мощ на арниката се крие в нейните съставки. В красивите цветове на билката се таят цели 150 на брой дейни субстанции. Навярно най-важната от тях е силициевата киселина, която разрешава на арниката да оказва толкоз мощна лечебна и възстановяваща мощ.

Силициевата киселина оказва регулиращо външните и вътрешни възстановителни процеси в човешкото тяло деяние. Тази киселина е извънредно значима в случаи на мускулни и тъканни контузии, тъй като точно тя засилва самолечителните сили на нашия организъм.

В състава на арниката влизат голям брой флавоноиди, полизахариди, сескитерпенови лактони, само че също така слузно вещество и доста етерични масла, включително и тимол. В арниката се съдържа фруктоза, танини, смола, инулин, каротиноиди и още мн. други Две от химическите субстанции в арниката – хеленалин и дихидрохеленалин имат успокояващи и противовъзпалителни свойства, когато се всмукват от организма през кожата.

 ф Thinkstock
 Извънземното устройство, което кожата на лицето ти ще обикне вечно! Edna предлага Извънземното устройство, което кожата на лицето ти ще обикне вечно!
Приложение на арниката

Използвана от епохи в обичайна национална медицина, през днешния ден арниката е сертифицирана като лечебно средство за външно приложение при травми, кръвонасядания и болки в мускулите от авторитетната немска държавна организация за сигурност на лечебните растения, която се смята за водеща международна институция в региона на фитотерапията.

Арника в аптечната верига може да откриете под разнообразни форми – като гел, крем, мас, тикнктура. Използва се постоянно и за компреси. За задачата пригответе мощна отвара от 2 ч.л. цветове от арника и 1 ч.ч. вряла вода. Охладете запарката, потопете в нея чиста забрадка и наложете върху засегнатия от пострадване или болежка сектор.

 ф Thinkstock

Ползи от арника

Арниката е билка, която е извънредно ефикасна при кръвонасядена, навяхвания и разтежения, болки в ходилата, всевъзможни травми, бурсит и тендинит и синдром на карпалния канал. Растението се приема единствено като хомеопатично лекарство за потрес, контузия или болежка.

Някога арника се е приемала за лекуване на стенокардия и сърдечна непълнота, само че през днешния ден рядко има такова предопределение поради риска от токсичност.

По целия свят арника се употребява сполучливо при лекуване на рани, хемороиди, натъртвания, зъбобол, мускулни болки, бронхит, стомашни болки, диария и менструални болки. Някои бременни одобряват арника за по-безболезнено раждане.

В национална медицина в Русия арниката се употребява за лекуване на маточни кръвоизливи, миокардит, атеросклероза, стенокардия, безсилие, а също така и сърдечна непълнота, навяхвания, натъртвания и косопад на нервна почва.

Голямата мощ на арниката е да разнася кръвонасядания, с което оказва помощ на организма да всмуква насъбраната в засегнатите тъкани кръв. Крем или мас, съдържаш 5-25% дестилат от арника, прилаган по няколко пъти дневно, облекчава болките и редуцира отока и синините. Ако предпочитате смес, смесете 1 част от нея с 3-10 елементи вода, потопете в разтвора чиста забрадка и наложете натъртеното място.

За ограничение на кръвонасядането може да прилагате 1-2 таблетки от хомеопатичния препарат Арника с потенция 30С допустимо най-бързо след приемане на травмата. Задължително дозирайте съгласно напътствията на опаковката.

Терапията на леки навяхвания с арника е доста известен способ за облекчение на болки. Билката усъвършенства кръвообращението, повишавайки притока на хранителни субстанции към мускулите и по едно и също време с това подтиква разграждането на избрани странични артикули, като млечната киселина да вземем за пример, отделени при контузията.

Ако в края на работния ден краката ви са толкоз изтощени, че усещате по какъв начин пулсират, единствено би трябвало да ги потопите в топла вода, към която сте добавили 1 с.л. смес от арника. Скоро болката е облекчена поради подобряването на кръвоподаването към ходилата. Арникста работи добре при ухапвания от инсекти, последвани от болежка и сърбеж.

 ф Thinkstock
 image2_16x9.png ГОДИШНИЯТ ХОРОСКОП за 2022-ра на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
Вреди от арника

Вътрешната приложимост на арника е строго противопоказна, с изключение на като хомеопатично средство, когато е мощно разредена и не е рискова за здравето. Арника не трябва да се ползва наоколо до очите, устата и открити рани, тъй като е токсична билка. В никакъв случай не третирайте открити рани с масло от арника – в най-хубавият случай ще провокира единствено дразнения. Дори дребни дози от растението са токсични и би трябвало да се ползват само под надзора на експерт.

Ако имате алергия към съдържащия се в арниката хеленалин, постоянната приложимост на билката може да предизивика контактен дерматит – безопасен, само че извънредно противен обрив. Арниката съшо по този начин е противопоказна за хора с алергии към хризантеми или към други членове на сем. Сложноцветни. Най-висок е рискът, в случай че употребявате арника редовно, изключително на смес с прекомерно висоа централизация.

 ф Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР