Красивата екосистема е един от поводите да отидете до селцето

...
Красивата екосистема е един от поводите да отидете до селцето
Коментари Харесай

В Чубин Дървен храм издържа на 8 по Рихтер

Красивата екосистема е един от мотивите да отидете до селцето Чубин (дърво, (перс.). Уникалното дървено населено място е издигнато от инженер Mojtahedi и е един от курортите на Нишапур, в провинция Хорасан-Разави, в Североизточен Иран.

Забележителностите в селото са неповторимата дървена джамия, музеят, библиотеката, ресторантът, магазинът, пекарната, перголата. Дървената джамия е първата по рода си в света, която е устойчива на трусове с интензитет до осем пъти по Рихтер. И наподобява като извърнат транспортен съд. Проектантите са се погрижили структурата  да е такава, че да не бъде развалена стотици години. Тя обгръща повърхност от 200 квадратни метра и има триъгълен покрив.

Двете минарета са високи близо 13 метра и тежат по 4 тона всяко. Изграждането на джамията е лишило към две години и в нея са употребявани 40 тона дървен материал. Особеното е това, че минаретата се съединяват с покрива по метод, който разрешава вътре да няма подпорни стълбове. Те, дружно с покрива, както и покривът със стените, са свързани като в паяжина. Такъв е самият способ на конструиране - сходен на мрежата, изтъкана от паяци.

Така минаретата са съединени по метод, при който тежестта им се разпределя еднообразно, първо към покрива, по-късно към стените и оттова към основите (земята).  

Джамията има външна веранда, чийто под е изработен от кирпич. Различни типове плодородни и неплодни дървета, като бор, черница, орех, круша, череша, бяла топола и други, се употребяват в градежа на постройката и нейния интериор. Специалното осветяване на комплекса основава изключителни резултати през нощта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР