Красимир Каракачанов. сн: БГНЕС/Архив Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че

...
Красимир Каракачанов. сн: БГНЕС/Архив Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че
Коментари Харесай

Съюзниците все пак са ни информирали за ударите в Сирия


Красимир Каракачанов. сн: БГНЕС/Архив

Военният министър Красимир Каракачанов изясни, че съдружници са ни уведомили за ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия и са ни предизвестили да изтеглим българските жители от избрани региони там, само че не са показали точна информация по кое време ще се организира офанзивата.

" Информацията, която получихме от съдружниците ни, беше, че в идващите 72 часа би трябвало да сме внимателни, деликатни и, в случай че има хора, ситуирани в дадени райони, бяха упоменати някои такива, да не бъдат там. Но съответната информация, че тази нощ ще се случи нещо, получихме от “Военна информация “, сподели Каракачанов.

В събота няколко часа след ударите в Сирия Каракачанов обществено изясни, че той и министър председателят Бойко Борисов научили за дейностите на Запада по линия на военното ни разузнаване, а не на партньорските служби. Преди ден това бе доказано и от президента Румен Радев, който похвали българските служби, които съумели да осведомят българите в Сирия.

От обяснението на Каракачанов обаче стана ясно, че в действителност предизвестието е пристигнало от партньорска работа.

Военният министър показа, че от военното разузнаване го уведомили към 21-22 часа в петък – няколко часа преди, ударите в Сирия.

" Мисля, че тази информация би трябвало да е стигнала и до президента ", сподели Каракачанов.

" Не виждам съображение за рецензии в това отношение, нито са ни канили да участваме в сходни удари, нито са желали някаква поддръжка ", добави той.

Новината за информацията на военното ни разузнаване идва на фона на многократните закани на американския президент Доналд Тръмп в " Туитър " през последната седмица за иден удар в Сирия.

Същевременно в последните седмици специалисти и анализатори предизвестиха, че България рискува да остане изолирана при шерването на информация сред евроатлантическите ни сътрудници поради половинчатата позиция по случая " Скрипал " и отхвърли ни да изгоним съветски дипломати в символ на взаимност с Англия.

Каракачанов разяснява още, че позицията ни във връзка с Сирия е " била извънредно уравновесена и с главен акцент върху това да се търси политическо решение на продължаващата към този момент шеста година рецесия там ".

" Не знам по този въпрос президентът да има друго мнение, както и по тематиката със Скрипал позицията на България беше извънредно " обрана ", деликатна и уравновесена ", съобщи Каракачанов.

Преди ден обаче Радев се изрече сериозно за въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия и косвено се дистанцира от държавното управление, което ги поддържа.

По думите на Каракачанов държавното управление не е предписание оценка на резултатите от интервенцията на съдружниците, а главно е наблегнало върху това, че би трябвало да се търси политическо решение на обстановката в Сирия.

" Не сме правили оценка на самите удари, на резултатите, и не е наша работа да го вършим ", добави Каракачанов

" Това не е акция на НАТО. Ние сме едни наблюдаващи, като останалата част от света ", сподели Каракачанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР