Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за

...
Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за
Коментари Харесай

НПО-та се пробват за македонско малцинство у нас

Красимир Каракачанов подаде сигнал до основния прокурор за опити за основаване на македонско малцинство в България. Опасната активност се прави от две НПО-та, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задания, сходни със неразрешената у нас партия „ ОМО – Илинден – ПИРИН “, споделя вицепремиерът и министър на защитата. Сред учредителите на едното съдружие попадат и имена от управлението на въпросната противоконституционна организация, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация.

Това накара заместител министър-председателя по публичен ред и сигурност Красимир Каракачанов да изиска от основния прокурор преустановяване регистрацията на двете сдружения - „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “ и „ Антични македонци “. Такава опция има според наредбите на член 13 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

НПО-тата са регистрирани в Благоевград в интервала от началото на месец август. В претекстовете за основаване им учредителите са декларирали, че ще реализират активност за поддръжка в разнообразни насоки на „ македонското малцинство “ в Република България. И двете сдружения са регистрирани за осъществяване на активност в частна изгода.

В претекстовете на сигнала Красимир Каракачанов показва поотделно аргументите за двете сдружения, като главните са рискови сходства с активността, осъществявана преди години от неразрешената с решение на Конституционен съд „ ОМО – Илинден – ПИРИН “, рискови пропагандни действия, които намерено водят към фракционизъм и осъществяване на процеси по образуване на малцинство, което е в контраст с Конституцията на Република България.

Ето и цялостния текст на сигнала:

ДО

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С И Г Н А Л

Относно: регистрирани юридически лица с нестопанска цел за реализиране на активност в интерес на „ македонско малцинство “ в Република България

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,

В интервала от началото на м. август досега в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел са вписани две сдружения, които са декларирали, че ще реализират активност за поддръжка в разнообразни насоки на „ македонското малцинство “ в Република България. Сдруженията са:

- Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права;

- Антични македонци.

И двете сдружения са регистрирани за осъществяване на активност в частна изгода.

Във връзка с това, апелирам да упражните пълномощието си по член 13, алинея 2 вр. алинея 1, т. 3, б. „ б “ по Закона за юридическите лица с нестопанска цел да поискате преустановяване на двете юридически лица по следните аргументи:

1. За сдружението „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “

Уставът, с който е записано сдружението, съдържа цели на активността му и средства за тяхното реализиране, които са безусловно идентични със същите в Устава на друго съдружие „ Македонски клуб за етническа приемливост “. През 2013 година Благоевградския областен съд е отказал регистрация на сдружението „ Македонски клуб за етническа приемливост “, а Софийският апелативен съд (САпС) с решение № 713/11.04. 2013 година е удостоверил този отвод точно поради декларираните от сдружението цели на активността и средствата за тяхното реализиране. В претекстовете си САпС в детайли изследва правната уредба на правото на сдружаване в интернационалното и националното ни право. Въз основа на този разбор съдът прави заключения, че сдружението „ Македонски клуб за етническа приемливост “ следва да се дефинира като организация, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност и единството на нацията по смисъла на член 44, алинея 2 от Конституцията на Република България (КРБ) и като съдружие, което си е сложило политически цели в несъгласие с член 12 от Конституция на Република България. Тези си заключения съдът е подкрепил с съответно изтъкване на задачите, които сдружението си е сложило и систематичното им пояснение със средствата за тяхното реализиране.

Внимателният прочит на Устава на сдружението „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “ открива, че същите тези цели, които са предмет на разискване в цитираното правосъдно решение „ 1. Отстояване и осъществяване на девиза Европа и Балкани без граница и 2. Защита на човешките права на македонците и други етнически малцинства в България според Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства и останалите съответстващи български и интернационалните документи. “ са заложени и като цели на това съдружие. Нещо повече, същите средства за постигането им, попадат и в Устава на „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “ - работа за отбрана на правата на македонците (чл. 4, алинея 2, т. 3); провежда изнасянето на лекции, беседи и отчети за предишното на македонския народ, за националните битки на македонците (чл. 4, алинея 2, т. 4 от Устава); провежда национални македонски събори, празнувания на исторически дати и събития (чл. 4, алинея 2, т. 6 от Устава) и други

Систематичното пояснение на задачите и средствата за тяхното реализиране води до извода, че в Устава се съдържат изказвания за съществуването на „ македонско малцинство “, чиито права са накърнени и са предмет на отбрана от страна на сдружението. А това изказване опонира на т. ІІІ от Решение на Конституционния съд № 1 от 29.02.2000 по к.д № 3/99 година, в която категорично се открива, че „ В Република България няма самостоятелен македонски етнос “. Затова афиширането на такова малцинство посредством съдружие с нестопанска цел всъщност не цели отбрана на правата им, а основаване в избрана част от българското общество на друго етническо съзнание, каквото не е било образувано по исторически път, т.е. активността е ориентирана против единството на нацията.

Насоката на активността, която се извежда от Устава, се удостоверява и от обществени изяви на сдружението. В дописка, оповестена във вестник „ Нова Македония “ на 15.10.2019 година със заглавие „ Македонците в България: София да спре езика на омразата “, сдружението е посочено като подписало се под отворено писмо в отбрана на правата на македонското малцинство, наред с ОМО “Илинден – ПИРИН “, „ Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия гнет “, „ Македонски спорен клуб за етническа приемливост “ и други македонистки сдружения.

Единият от учредителите на „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “ Ангел Радонов и сдружението „ Македонски клуб за етническа приемливост в България “ са подали тъжба против България пред Европейския съд по правата на индивида. Производството по тази тъжба е към момента не е завършило.

2. За сдружението „ Антични македонци “

Прави усещане, че „ Антични македонци “ е записано доста скоро след регистрацията на предходното съдружие. В неговия Устав са заложени цели за проучване и изследване на историята и културата на македонския народ от антично време и до през днешния ден (чл. 7, второ тире); цялостна поддръжка на всички планове на полето на културно-просветната активност, всички научни действия от региона на античната македонска история и просвета (чл. 7, пето тире). А в средствата за реализиране на тези цели се планува разпространение посредством списания, бюлетини, брошури, плакати, материали от конференции и други сходни издания, посредством електронни средства и носители, изявления, акции и публични изяви за повишение интереса на медиите, институциите, организациите и обществото към Сдружението, към настоящите проблеми по посочената тема (чл. 8, девето тире).

Видно от листата на учредителите на това съдружие в него попадат лица, които са измежду учредителите на политическа партия „ ОМО – Илинден - ПИРИН “ (обявена за противоконституционна с Решение № 1 от 29.02.2000 година по к.д. № 3/99): Иван Сингартийски (председател на партията), Иван Гъргавелов (секретар на партията) и Ангел Безев (заместник - председател). В претекстовете си към това решение Конституционният съд, като разисква активността на политическа партия „ ОМО – Илинден – ПИРИН “ категорично показва, че „ Непосредствено след учредителното заседание на партията в. „ Нова Македония от 21 – 22. ІІІ. 1998 година препечатва изявление на Иван Гъргавелов, секретар на партията, обещано пред вестник „ Народна воля “, в което насочва обидни квалификации за българската нация и показва, че са унищожени неповторимият фолклор, просвета, обичаи и самородност на македонския народ, крадат се историята, обичаите и се отхвърля националният му идентитет. “. На базата на изследването на активността на тази партия по отношение на установяването на нейната противоконституционност, Конституционен съд категорично споделя, че „ Уставът на една партия може да се окаже една книжна фасада, целяща единствено да се улесни регистрацията й “. Това умозаключение на Конституционен съд, въпреки да е изразено във връзка с правилник на политическа партия, е използвано на още по-голямо съображение към уставите на юридическите лица с нестопанска цел. Съвпадението на заложените цели и лицата, които вземат участие в учредяването на сдружението (лица, заемали управителни постове в оповестена за противоконституционна политическа партия), дават съображение да се направи извод за връзка и последователност сред оповестената за противоконституционна партия „ ОМО – Илинден – ПИРИН “ и юридическото лице с нестопанска цел „ Антични македонци “. Нещо повече, основава се основателно терзание, че посредством активността на сдружението, ще се прикрива реализирането на политическа по характера си активност. А това опонира на възбраната по член 12, алинея 2 от Конституция на Република България, че сдруженията на жителите не могат да си слагат политически цели и да реализират политическа активност.

Уважаеми господин основен прокурор,

Наред с изложените причини по отношение на двете сдружения, бих желал да ви обърна внимание и на още някои обстоятелства от по-общ темперамент. И двете сдружения, които дадоха мотив да Ви изпратя този сигнал, са със седалище и адрес на ръководство в гр. Благоевград. Пак там са били планувани седалищата и адресите на ръководства на други две сдружения – „ Дружеството на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия гнет “ и „ Македонски клуб за етническа приемливост в България “, на които е била отказана регистрация в интервала 2013 – 2014 година Връзката сред тези сдружения както през техните Устави, по този начин и през лицата, които ги учредяват, е идентична с метода, по който се случиха през 90-те години събитията към сдружението и последвалата го партия „ ОМО – Илинден – ПИРИН “. Това дава съображение да се направи извод, че тези процеси в Югозападна България основават заплаха за единството на нацията посредством активността за основаване и признание на македонско малцинство в България. Тази цел беше открита от Конституционен съд при проучването на активността на партия „ ОМО – Илинден – ПИРИН “. А по време на кръгла маса, извършена в постройката на Американския университет на 18.09.2019 година на тематика „ NO-Hate-BG: дружно в отбрана на малцинствата и предварителна защита на деянията на ненавист “, е направено и категорично изказване от участник в кръглата маса, че с регистрацията на македонското съдружие „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “ българската страна „ публично е признала съществуването на македонско малцинство “.

Целенасочената регистрация на такива сдружения в един район на страната, дава съображение да се допусна, че се преследват и други цели - активността на тези сдружения да прерасне в активност ориентирана против териториалната целокупност на Република България. Извод в подобен смисъл е направил и Конституционен съд в цитираното нагоре решение, след проучване на активността на записана политическа партия, т.е. партия, показала пред съда Устав в сходство със закона.

По делото против България пред Европейския съд по правата на индивида като юрист на един от жалбоподателите е Тони Менкиноски. Той е дълготраен началник на правната комисия на Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, някогашна ръководеща партия в Република Северна Македония. Същият в свое изявление пред в. „ Нова Македония “ декларира, че предстоящото неоправдателно решение на Европейски съд по правата на човека против България ще дерогира контракта за добросъседство сред двете страни.

Приложения:

1. Копие на Устава на съдружие „ Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “

2. Копие на Устава на съдружие „ Македонски клуб за етническа приемливост “.

3. Копие на Устава на съдружие „ Антични македонци “.

4. Публикация във вестник „ Нова Македония “ от 15.10.2019 година

5. Публикация във вестник „ Нова Македония “ от 18.05.2019 година

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Пожарна охрана ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТТА

И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА:

(Красимир Каракачанов)
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР