Красимир Гергов насочва интересите си извън българския рекламен пазар ©

...
Красимир Гергов насочва интересите си извън българския рекламен пазар ©
Коментари Харесай

Унгарската авантюра на Красимир Гергов

Красимир Гергов насочва ползите си отвън българския рекламен пазар

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Телевизия " Европа " купи радио " Новините в този момент "

Продавачът е част от свързаната с Красимир Гергов " Оберон Радио Макс "
28 мар 2018
Конфликтът сред bTV и Гергов: епизод две

Телевизията освободи изпълнителния шеф на радиогрупата си Васил Димитров
2 юни 2017
Номерът на Гергов*

Агенцията " Пиеро 97 " дължи огромна сума пари за излъчени реклами на bTV
10 фев 2017 През годините Красимир Гергов е имал ползи в най-различни браншове - медии, реклама, голф, парцели, галерии, като бизнесът му беше фокусиран главно в България. Последната му договорка обаче разкрива, че упоритостите му се простират и в Централна Европа. През юли медийният и рекламен съветник е придобил компания на унгарския пазар - 1080p, която е измежду известните креативен и медийни организации в бранша и има оценки от локални рекламни фестивали.

Какво включва договорката

Пред профилираното унгарско списание Marketing & Media ръководещият съучастник в 1080p Золт Урбан удостоверява транзакцията и разяснява, че " задачата на придобиването е желанието да бъде построена група от организации, които да оферират новаторско мислене и интегрирани услуги ". В изявлението той загатва, че Гергов участва и на чешкия рекламен пазар. В унгарските медии няма информация за цена на договорката. Интересите на Красимир Гергов за агресия в района не са коментирани в български медии и предприемачът държи в загадка дейностите си. До публицистичното привършване на този брой на " Капитал " Гергов не отговаряше на мобилния си телефон.

Преди навлизането на новия акционер рекламната организация 1080p има двама притежатели: компанията с необятно рекламно и информационно портфолио Dynamo Kommunikáció (в която дялове държат двама - Балаш Девени и Тамаш Кадар, който пък е изпълнителен шеф на известния Sziget Festival), и Золт Урбан. Гергов придобива първо каузи на Dynamo Kommunikáció, а след това и половината от присъединяване на Урбан и с днешна дата има 75% от 1080p. Управител на компанията остава Урбан, който пък резервира 25%.

Агенция 1080p е от средноголемите играчи на унгарския пазар. Тя е класическа рекламна и медийна организация, само че от време на време предлага и креативен решения на клиентите си. В момента формалният уебсайт на организацията е в развой на възобновяване, само че от остарелия се вижда, че измежду досегашните й клиенти са марки като Metro, Royal Vodka, National Geographic, Elle, Marie Claire и други

Управителят Золт Урбан е президент на Унгарската рекламна асоциация (MRSZ). Вторият му мандат изтича тази есен, само че съгласно унгарските медии, в случай че не се откри различен по-добър претендент за президент, той може да резервира поста.

Красимир Гергов пък е създател на еквивалента на MRSZ тук - Българската асоциация на рекламните организации. Днес е заместник-председател на асоциацията на информационните организации (БАКА), правоприемник на асоциацията на рекламните организации.

Защо се прави придобиването

Желанието на Гергов да навлезе на по-голям и по-развит пазар от българския е разумно. По данни на Унгарската рекламна асоциация (MRSZ) разноските за реклама в Унгария през 2017 година са нарастнали с 11.5% спрямо предходната година до 241 милиарда форинта (740 млн. евро). Инвестиците в онлайн реклама са нарастнали с 16.4% през годината и са 76.8 милиарда форинта (236 млн. евро), а разноските за телевизионни реклами са се нараснали със 7.5% до 60.2 милиарда форинта (185 млн. евро). Рекламните разноски в печатни медии също порастват - с 18.5% на 38.3 милиарда форинта (118 млн. евро). Урбан разяснява наскоро, че държавните разноски за реклама през предходната година са над 40 милиарда HUF (123 млн. евро).

За съпоставяне - рекламният пазар в България през 2017 година е повишен с 8% и доближава близо 370.3 млн. лева (189.2 млн. евро) чисти вложения по данни на Българската асоциация на информационните организации. Най-голям дял от медия микса продължава да държи малкия екран, която притегля близо 60% от рекламните вложения, което се равнява на 220.2 млн. лева (112.5 млн. евро) чисти инвестиции.

Една от евентуалните аргументи за придобиването на унгарската 1080p е и желанието на Гергов да се опита да построи класическа мрежа от организации в района. През есента на 2013 година той купи рекламната организация на към този момент някогашния кмет на Белград и водач на сръбската Демократическа партия Драган Джилас - Direct media. Тогава компанията бе водач на пазара с годишни доходи от 67 млн. евро. След договорката под марката Direct media действа организация и на българския пазар - " Директ медия Крес ". Тази година в конкурс, разгласен от българската страна, за туристическа реклама на страната на стойност 7 млн. лева бяха класирани пет организации. Една от тях е точно " Директ медия Крес ". Тя ще организира акцията на районните пазари - Гърция, Сърбия, Турция, Македония и Румъния, при цена от 1.73 млн. лева Компанията е част от групата " Direct Media Group България ", благосъстоятелност на Красимир Петков, само че косвено обвързвана с Красимир Гергов.

Красимир Гергов е президент на рекламна организация " Крес " – една от първите български компании за цялостно рекламно обслужване. Свързван е още с медиашопа " Пиеро 97 ", а до наскоро имаше въздействие и в още няколко рекламни организации на българския пазар. Гергов е сътрудник в JCDecaux, една от огромните мрежи за външна реклама в България, съгласно персоналния му уебсайт www.guergov.com, въпреки че публично той продаде сдруженията си " Вал София " и " Каут ов хоум " през 2011 година на френската група. Гергов е миноритарен притежател в най-гледаната българска телевизия bTV, благосъстоятелност на американската компания Central European Media Enterprises (CME).

Последно името на Гергов беше упоменато в две покупко-продажби на медийния пазар. В началото на годината, когато основателите на " Би Ай телевизия " (Bulgarian International Television - BiT), братята Павел и Румен Вълневи, оповестиха, че към този момент не са притежатели на канала, няколко дни по късно стана ясно, че са продали малкия екран на свързвана с Гергов компания - " Интерактив ТВ системс България ". Месец по късно пък " Телевизия Европа " закупи радио " Новините в този момент ", благосъстоятелност на близката до медийния съветник Красимир Гергов " Оберон радио макс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР