Красимир Балъков е новият селекционер на националния отбор по футбол,

...
Красимир Балъков е новият селекционер на националния отбор по футбол,
Коментари Харесай

Красимир Балъков - четвъртият от "златното поколение", който поема националния отбор

Красимир Балъков е новият селекционер на националния тим по футбол, оповестиха от БФС преди ден. Легендарният халф, който беше в основата на тима, приключил на четвърто място на международното в Съединени американски щати, ще си партнира още един път със своите сътрудници, въпреки и този път в друга роля. Балъков е четвъртият от " златното потомство ", който застава отпред на България, като преди него това сториха Христо Стоичков, Любослав Пенев и предшественикът му Петър Хубчев.

" Стъпвам на една добра основа, сложена от Петър Хубчев. Ще опитаме да се класираме на Евро 2020, само че в случай че не успеем има и други квалификации ", сподели Балъков при представянето си. Той ще бъде отпред най-малко до ноември 2021 година

В треньорската си кариера Балъков е водил седем тима – швейцарските " Грасхопърс " и " Санкт Гален ", " Черноморец " (Бургас), хърватския " Хайдук " (Сплит), " Кайзерслаутерн " в Германия и още два отбора в България - " Литекс " и " Етър ".

Освен селекционери " златното потомство " на българския футбол " дава " и фрагменти на управлението. Освен президента Борислав Михайлов на управителни постове са още неговият първи заместител Йордан Лечков, който е и отговорник за мъжкия народен тим, както и Емил Костадинов (член на Изпълкома). Дълго време в управлението на българския футбол беше и Наско Сираков, отдръпнал се преди повече от година.

Откакто Михайлов и останалите му сътрудници са отпред на футболния съюз, Балъков е десетият друг треньор, който ще води националите. От 2005 година насам най-вече време на поста се задържа Любослав Пенев, който беше отпред три години.

Стоичков - лицето на революцията на Четвъртите в света

Христо Стоичков беше първият селекционер в ерата Борислав Михайлов, който водеше националния тим. Носителят на " Златната топка " за 1994 година, действително беше заварен от новия режим в БФС, откакто пое отбора още през 2004 година, месеци след европейското състезание. Година по-късно Борислав Михайлов и неговите сътрудници Йордан Лечков, Емил Костадинов и други смъкнаха Иван Славков – Батето. Стоичков беше с останалите от Златното потомство на конференция в София.

Стоичков остана в националния отбор до 2007 година, като при него България записа последните си мощни мачове. В квалификациите за Евро 2008 отборът събра 25 точки и не съумя да се класира за шампионата. След тях Стоичков напусна.

 Красимир Балъков - четвъртият от
© LAP.bg

Той записа 20 срещи, в които салдото му беше девет победи, осем равенства и три загуби, с голова разлика 31:22.

" Каква стана тя? Не съм родственик на баба Ванга, само че това, което споделих преди време за националния тим, за БФС и за цялата кал изобщо, се удостоверява отвред на 100 %. Такъв бил Стоичков, онакъв бил, само че отново се оказах прав за всичко ", съобщи Стоичков пред " Труд ".

Любослав Пенев и " отлепянето на ютията "

С упоритости за гражданска война в националния тим и тотална смяна в националния тим дойде Любослав Пенев. Бившият голмайстор, който не съумя да играе на международното в Съединени американски щати, пое България през ноември 2011 година " Ще отлепя ютията от дъното ", беше крилатата фраза, с която Пенев беше запомнен на първата си конференция.

Началото беше обещаващо, допълнено с победа над Холандия в другарски мач като посетител. Постепенно блясъкът на отбора угасна, а дисциплината, с която се реализираха резултатите при Пенев секна. Последният мач на треньора беше 1:1 с Малта в София, след който той беше заменен.

 Красимир Балъков - четвъртият от
© LAP.bg

След него се запомни с рецензиите си към всички в Изпълкома на БФС.

Пенев записа 24 мача отпред на България, в които реализира девет победи, седем равенства и осем загуби. Головата разлика беше 29:24.

Хубчев и новите очаквания

Петър Хубчев е последният от Съединени американски щати 94, който водеше националите. Той реализира положителни резултати с " Берое " и след напускането на Ивайло Петев беше зает на поста. Хубчев застана отпред на отбора на 30 септември 2016 година За две години и седем месеца треньорът записа 20 срещи, в които България реализира осем победи, пет равенства и седем загуби. Головата разлика на националния тим в този интервал е 22:25.

Треньорът водеше отбора в квалификациите за международното състезание в Русия, първото присъединяване в Лигата на нациите и първите две квалификации за Евро 2020. Под негово управление България изигра и три другарски срещи.

 Красимир Балъков - четвъртият от
© LAP.bg

Най-впечатляващите резултати на Хубчев с националния тим бяха победи над Холандия (2:0) и Швеция (3:2) в квалификациите за международното състезание. Обвиненията към треньора бяха за неналичието на атрактивен жанр и резултати с тимове, против които България е считана за любимец.

В последните пет мача България няма победа при Хубчев (една загуба и четири следващи равенства по 1:1). Последната победа пристигна на 13 октомври 2018 година над Кипър с 2:1 в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР