Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи тази вечер на

...
Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи тази вечер на
Коментари Харесай

Шведският крал раздаде Нобеловите награди за 2017 г.

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи довечера на тържествена гала в постройката на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2017 година по медицина, физика, химия, литература и стопанска система. Единадесет лауреати на най-престижните в света награди одобриха от ръцете на монарха дипломи и златни медали, оповестява Българска телеграфна агенция.

При откриването на церемонията шефът на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин сподели, че полезностите, отразени в наследството на изобретателя Алфред Нобел, са настоящи и през днешния ден.

След встъпително слово на ръководителя на съответния Нобелов комитет лауреатите излизаха на сцената, украсена по традиция с хиляди свежи цветя, където кралят им връчваше златните медали и самостоятелните дипломи, застанал в центъра на кръг, ограждащ буквата N - знак на Нобеловия фонд и на Нобеловите награди.

Тазгодишната премия за физиология или медицина получиха американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откриването на молекулярните механизми, контролиращи циркадния темп - нашият биологичен часовник.

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн получиха Нобелова премия за физика за решителен принос към наблюдението на гравитационните талази.

Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън получиха Нобеловата премия за химия за създаване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията.

Нобеловата премия за литература получи английският публицист от японски генезис Казуо Ишигуро за романите си, " които с огромна прочувствена мощ разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни възприятие за връзка със света ".

Ричард Тейлър от Чикагския университет получи Нобеловата премия за стопанска система за 2017 година за трудовете за психичните и обществени механизми при вземането на решения от потребителите и вложителите.

Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия завоюва Нобеловата премия за мир. Нейният ръководител Беатрис Фин получи наградата.

Нобеловите медали с профила на учредителя на премията са направени от 18-каратово злато и тежат по 175 грама. Любопитно е, че лауреатите по стопанска система получават по-тежки медали - 185 грама.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР