Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи на тържествена церемония

...
Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи на тържествена церемония
Коментари Харесай

Кралят на Швеция връчи Нобеловите награди за 2017 г.

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи на тържествена гала в постройката на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2017 г. по медицина, физика, химия, литература и стопанска система. Единадесет лауреати на най-престижните в света награди приеха от ръцете на монарха дипломи и златни медали, съобщи ТАСС.

При откриването на церемонията шефът на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин каза, че полезностите, отразени в завещанието на изобретателя Алфред Нобел, са настоящи и през днешния ден.
Тазгодишната награда за физиология или медицина получиха американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откриването на молекулярните механизми, контролиращи циркадния темп - нашия биологичен часовник.

Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн получиха Нобелова премия за физика за решаващ принос към наблюдението на гравитационните талази.

Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън получиха Нобеловата премия за химия за разработване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията.

Нобеловата награда за литература получи британският публицист от японски генезис Казуо Ишигуро за романите си, " които с огромна прочувствена мощ разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни възприятие за връзка със света "

Ричард Тейлър от Чикагския университет получи Нобеловата премия за стопанска система за 2017 г. за трудовете за психологичните и обществени механизми при вземането на решения от потребителите и вложителите.

Нобеловите медали с профила на учредителя на наградата са направени от 18-каратово злато и тежат по 175 грама. Лауреатите по стопанска система получават по-тежки медали - 185 грама.
След връчването на премиите лауреатите, гостите, членовете на кралското семейство и държавното управление, представителите на научния, деловия и културен хайлайф се насочиха на традиционния банкет в красивата старинна постройка на стокхолмското кметство. Край нейните стени, почти едновременно с церемонията по награждаването, втора година поред имаше протестна акция против градежа на нов Нобелов център на остров Блазихолмен, където се намира и шведският Национален музей. Според уредниците на митинга високата модерна постройка от стъкло и стомана вечно ще скапе образа на историческата част на града.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР