Кралят на Нидерландия Вилем-Александър нареди да бъде направено независимо проучване

...
Кралят на Нидерландия Вилем-Александър нареди да бъде направено независимо проучване
Коментари Харесай

Нидерландският крал разпореди да бъде проучена ролята на семейството му в колониалното минало

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър подреди да бъде направено без значение изследване на ролята на кралското семейство в колониалното минало на страната , заяви осведомителната работа на държавното управление, представена от Ройтерс.

Трима нидерландски историци и специалист по правата на индивида ще проведат следствието, което се планува да продължи три години и да обхване интервала от края на 16-ти век до " постколониалното " настояще , съобщи службата.

" Задълбоченото познаване на предишното е значително, с цел да се схванат историческите обстоятелства и събития и да се види тяхното влияние върху човешките същества и общности колкото се може по-ясно и почтено ", сподели кралят.

Очаква се този месец държавното управление на Нидерландия да се извини за своята роля в робството по време на колониалното минало на страната и да даде към 200 милиона евро за фонд за поощряване на информираността за ролята на колониалната мощ в робството и 27 милиона евро за разкриване на музей на робството.

Миналата година консултативна експертна група предложи държавното управление да признае трансатлантическата търговия с плебеи от 17-ти до 19-ти век за закононарушение против човечеството.

Нидерландската централна банка се извини по-рано тази година за ролята си в търговията с плебеи и сподели, че ще финансира планове за повишение на информираността за робството и за понижаване на въздействието, което то към момента оказва върху хората.

Нидерландците са играли значима роля в международната търговия с плебеи от 17-ти до края на 19-ти век , когато Нидерландия отстранява робството. Близо 600 000 души са били превозени с кораби от нидерландската Западноиндийска компания, с цел да бъдат превърнати в  плебеи, демонстрират нидерландски държавни данни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР