Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда

...
Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда
Коментари Харесай

Трима учени си поделиха Нобеловата награда за физика

Кралската шведска академия на науките разгласи носителите на Нобелова премия за физика за 2022 година.

Тя е присъдена на Ален Аспект (Alain Aspect), Джон Ф. Клаузер (John F. Clauser) и Антон Цайлингер (Anton Zeilinger) " за опитите им с вплетени фотони, които откриват нарушаването на неравенствата на Бел и за пионерната им работа в квантовата информатика ".

Ален Аспект, Джон Клаузер и Антон Цайлингер организират реформаторски опити с потребление на вплетени квантови положения, при които две частици се държат като едно цяло, даже когато са разграничени. Резултатите им проправят пътя към нови технологии, учредени на квантова информация.

Странните резултати на квантовата механика стартират да намират приложение. Сега съществува обширна област на проучвания, която включва квантови компютри, квантови мрежи и сигурна квантова криптирана връзка.

Наградата за физика е първата, която Алфред Нобел загатва в своето наследство от 1895 година В края на деветнадесети век мнозина смятат физиката за най-важната просвета и явно Нобел също е считал по този начин. Неговите лични проучвания също са тясно свързани с физиката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР