Крахът на Silicon Valley Bank и вторичните трусове из американската

...
Крахът на Silicon Valley Bank и вторичните трусове из американската
Коментари Харесай

Паричният пазар може да детонира американската финансова система

Крахът на Silicon Valley Bank и вторичните земетресения из американската банкова система съществено трансформираха държанието на вложителите - те напущат нестабилните пазари и търсят по-ликвидни други възможности. Една от тях са фондовете на паричния пазар. На тях постоянно е гледано като един от най-сигурните разновидности и по тази причина не е изненада, че са безусловно залети с пари.

В собствен материал CNN цитира данни на Apollo Global Management, съгласно които от началото на повдигането на главния лихвен % на Федералния запас преди година, във фондовете на паричния пазар са влезнали към 400 милиарда $, 120 милиарда от които - през последната седмица.
 Как повишението на главните лихви в Съединени американски щати води до риск от несъстоятелност на други страни
Как повишението на главните лихви в Съединени американски щати води до риск от несъстоятелност на други страни

Кои страни са най-застрашени и има ли " рецепта " за отбягване на дългови и валутни разтърсвания

Тези пари се влагат в краткосрочни скъпи бумаги като държавни облигации, депозитни документи и търговски дълг. Целта - да получат вложителите непоклатимост, само че и рентабилност, по-висока от тази на обичайните спестявания. Има обаче и опасности, които с изключение на всичко друго нарастват когато пазарът се насити внезапно.

Има учредения за терзание

Към момента фондовете са вложили рекордните 5 трлн. $, а главната част от новите пари през последната седмица са от институционални вложители. В същото време обаче съгласно икономистите на Goldman Sachs през тази година американците може да разпродадат акции за 1,1 трлн. $ и да влагат най-малко част от тези средства на паричния пазар.

Когато внезапно във фондовете на паричния пазар влязат доста пари се появява рискът от противоположния развой - бързо приключване на огромни суми и ликвидна рецесия. Макар фондовете да са свързани с общата финансова система и да са изправени пред сходни опасности с тези пред банките, вложенията в тях не са обезпечени от закона, т.е. при възможен банкрут вложителите може да изгубят всичко.
 Спадът в цените на петрола и на газа може да е избавил международната стопанска система. Европа избегна криза, само че това не важи за Съединени американски щати
Спадът в цените на петрола и на газа може да е избавил международната стопанска система. Европа избегна криза, само че това не важи за Съединени американски щати

Икономиката на Европа се показва по-добре от предстоящото през последните месеци

Освен това, фондовете влагат в скъпи бумаги с 90-дневен матуритет или по-кратък, което ги прави изключително чувствителни към промени в лихвените равнища. Инвестициите в търговски дълг пък са рискови в тежките моменти за стопанската система - фирмите, които са взели пари от фондовете, може просто да разгласят несъстоятелност.

За финален път фондовете на паричния пазар бяха в заплаха по време на суматохата към пандемията през 2020 година - тогава имаше всеобщо изтегляне на средства от тях. По този мотив финансовият министър Джанет Йелън разяснява, че те " могат да усилят съществуващия напън върху финансовата система ".

Въпреки това, съответни законови и регулаторни промени се задават чак в този момент - предложенията ще се преглеждат през идващия месец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР