Кръгла маса на тема „Видин – мост за етнокултурно единение“

...
Кръгла маса на тема „Видин – мост за етнокултурно единение“
Коментари Харесай

Огнян Ценков: Видин е пример за това как хора с различен етнос и вяра живеят в мир

Кръгла маса на тематика „ Видин – мост за етнокултурно единство “ се организира през днешния ден в крайдунавския град. Повод на събитието е Международния ден на ромите. Организатори са Община Видин, Областната администрация със съдействието на Общинския съвет и Видинската митрополия.
В своето одобрение кметът на Община Видин инж. Огнян Ценков изрече удовлетворението си, че традицията да се отбелязва 8 април се поддържа от доста общности. Той добави, че изкуството, културата, фолклорните традиции на другите етноси у нас са най-сигурният път за духовно другарство, за съдействие, за взаимно опознаване и почитание.
„ И различен път съм казвал, че в случай че погледнем надалеч обратно в историята на нашия старопрестолен град, ще открием доста образци за мирното и сполучливо общуване на хора от разнообразни националности и вероизповедания. Туристите, които посещават Видин, са мощно впечатлени от обстоятелството, че на близко разстояние един до различен в кв. „ Калето “ се намират православен, мюсюлмански и юдейски храм “ – означи Огнян Ценков. Кметът добави, че през днешния ден другите етнически групи също живеят в естетика и основават общи богатства: „ Не мога да не загатна чудесния резултат от ползотворното съдействие сред Община Видин и Регионалното съдружие на Организацията на евреите „ Шалом “ в България, с помощта на което започваме възобновяване на една от най-емблематичните здания в нашия град – Синагогата и превръщането й в Културен център „ Жул Паскин “. Резултатът от тези обединени старания ще рефлектира изрично в позитивен аспект върху развиването и вероятностите на нашия крайдунавски град като привлекателна туристическа дестинация “.
Ценков пожела на всички, които честват 8 април да бъдат здрави и се радват на благоденствие и благополучие и изрече убеждението си, че проведените прояви във Видин ще покажат, че хората, които живеят в този район на България, следват правилата на приемливост, доброжелателност и взаимно почитание .

Приветствия бяха поднесени също от народния представител Владимир Тошев и Видинския митрополит Даниил. В рамките на форума Пролет Георгиева – основен специалист в Областната администрация направи презентация на тематика “Реализирани ограничения и провокации при осъществяването на политиката за консолидиране на ромите в Област Видин през 2018 година, а заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Венци Пасков показа плана на Община Видин за интеграция на ромите - „ Заедно за по-добър живот “; Валя Йорданова, шеф на Детска градина „ Мир “, гр. Дунавци срещна присъстващите с дейностите по план „ Вълшебствата в общия ни свят “, а заместник-председателят на Общинския съвет Красимир Асенов се спря на значими исторически обстоятелства, свързани с предишното и сегашното на ромския и други етноси и отношението към тях, на тематиката за жертвите на Холокоста и спасяването на евреите и ромите от българския народ по времето на хитлеристка Германия.
Ценков пожела на всички, които честват 8 април да бъдат здрави и се радват на благоденствие и благополучие и изрази вярата си, че деянията във Видин през днешния ден ще покажат, че хората, живеещи в този район на България, следват правилата на приемливост, доброжелателност и взаимно почитание.
На форума участваха още националният представител Владимир Тошев, регионалният шеф Албена Георгиева, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков и заместник-председателят Красимир Асенов, Видински митрополит Даниил, Станислав Анастасов от централното управление на Движение за права и свободи, представители на неправителствени организации, шефове на учебни заведения и жители.
След финала на кръглата маса честването на Международния ден на ромите - 8 април продължи с възпоменателна гала на брега на Дунав, където в памет на жертвите на Холокоста от ромския етнос бяха хвърлени в реката червени карамфили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР