Крадци проникнаха в златна мина и откраднаха 12 килограма злато.

...
Крадци проникнаха в златна мина и откраднаха 12 килограма злато.
Коментари Харесай

Крадци отмъкнаха 12 килограма злато от строго охранявана мина

Крадци проникнаха в златна мина и откраднаха 12 кг злато. Престъпниците са нахлули в рудника " Калголд " на компанията Harmony Gold Mining, който се намира в северозападната част на Южна Африка и са отмъкнали благородния метал.

Обирът е осъществен през нощта, в него са взели участие най-малко 8 тежковъоръжени мъже, които са съумели да обхванат в " строго охранявани " уреди за предпазване на злато, обезвредили са защитата и са отмъкнали 12 кг необработени златни слитъци.

" Златото, което беше заключено във фурната, с цел да се охлади, беше откраднато. След това крадците избягаха с едно от транспортните средства за защита на мината ", описват очевидци пред локални медии. Според полицията обирът е дело на експерти.

Откраднатото злато се прави оценка на 6 млн. южноафрикански ранда (около 500 000 долара) по сегашни цени. То евентуално ще бъде продадено на черния пазар.

Случилото се е забележителен пробив в сигурността в мината, а случаят се проверява. " Златото се съхраняваше в мината при огромни ограничения за сигурност. Беше безразсъдна офанзива, за благополучие никой не беше ранен ", споделя представителят на компанията Лорън Фури.

Това не е първият път, когато мината " Калголд " е цел на незаконна офанзива. През 2015 година 6-има души бяха задържани по обвиняване в интрига и подготовка за обир в мината.

Големите минни компании в Южна Африка от години водят борба с незаконния рандеман на злато. За тази цел те са насочили съществени вложения и употребяват съвременни технологии. Само пред предходната година са задържани съвсем 1400 противозаконни миньори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР