Крадци пребиха и ограбиха 20 картини от правнука на една

...
Крадци пребиха и ограбиха 20 картини от правнука на една
Коментари Харесай

Апаши пребиха и ограбиха наследник на царска художничка

Крадци пребиха и ограбиха 20 картини от правнука на една от най-известните български художнички Анна Хен-Йосифова, която е обучавала щерките на цар Фердинанд - княгините Евдокия и Надежда. 80-годишният правоприемник на именитата дама с немски генезис бил открит във вторник по здрач от щерка си – вързан и заключен в банята на жилището си в топцентъра на София, написа „ Телеграф”.

По-скандалното е, че това е вторият обир в дома на правнука на Анна Хен, само че при първия били отмъкнати 5 платна. За тях обаче наследниците не са подавали сигнал в полицията.

Първата кражба от вкъщи на Стефан Стайчев и сестра му проф. Емилия Стайчева, която е бележит германист и е управлявала дълги години катедрата „ Германистика и скандинавистика” в СУ, станала през март. Тогава професорката излязла от вкъщи си, а когато се върнала, разкрила, че липсват 5 картини. Тя обаче не подала тъжба в полицията, защото и вратата не била разрушена, нито ключалката. Неофициално споделила пред свои познати, че ще остави нещата по този начин. Предполага се, че роми, които чистили мазетата на блока на фамилията на ул. „ Рачо Димов”, са огледали жилището под претекст, че желаят да питат за нещо. Никой по този начин и не схванал по какъв начин са се изпарили картините и още няколко статуи на Анна Хен-Йосифова.

Бруталното нахлуване над 80-годишния правоприемник на художничката обаче се разиграва предходната неделя. Тогава още веднъж мазетата са чистили група хигиенисти роми, споделиха хора от блока. Предполага се, че са същите крадци, които са създали и първия удар. Неофициално правнукът на царската художника бил залъгван от чистача, че ще му помогне да си върне изчезналите 5 платна. Но вместо това се разиграло зверското нахлуване.

Апашите са проникнали в дома на Стефан, в който по време е била и сестра му – 83-годишната проф. Стайчева. Тъй като тя не била добре, мъжете нападнали правнука на Анна Хен-Йосифова. Били го известно време, до момента в който го приведат в безпомощно положение, по-късно му взели телефона и го завързали в банята, като го заключили. Около час бандитите тършували в жилището, като откраднали 20 платна. На мястото били открити единствено рамките им. Липсвали и към 2000 лева

След като съвсем два дни дъщерята на Стефан – Алиса, не успявала да се свърже с него, отишла на мястото и заварила ужасяващата картина – на завързания си и оцапан с кръв татко и болната си вуйна. Жената неотложно повикала полиция и спешна помощ. Започнало е следствие по горещи следи, конфискувани са записи от всички камери в региона.

От Спешна помощ оповестиха, че Стефан Стайчев е добре, има охлузвания и хематоми, само че е без заплаха за живота.

Криминалисти разясниха, че по съвсем същия метод бяха откраднати и картините на Майстора от вкъщи на наследника му, до момента в който чистачи сякаш почистват остарели движимости от изби. Основната версия е, че кражбата на платната на Анна Хен-Йосифова е поръчана от колекционер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР