Който сега си търси работа като инженер в Германия, има

...
Който сега си търси работа като инженер в Германия, има
Коментари Харесай

Над 170 хил. незаети места: Германия спешно търси инженери

Който в този момент си търси работа като инженер в Германия, има доста положителни карти. И може да си разреши да избира. В момента има над 170 хиляди свободни места за инженери. И те са незабавно нужни в редица сектори, написа " ".

Германия е известна с високотехнологичното си произвеждане, а славата на Made in Germany се дължи главно на немската инженерна мисъл. Но към този момент от години страната страда от на квалифицирани фрагменти. " Дефицитът на фрагменти с техническо обучение е проблем номер едно за немската промишленост ", споделя Дитер Вестеркамп от Асоциацията на немските инженери (VDI) пред Дъждовни води.

Над 170 хиляди вакантни места

Данните сочат, че в Германия сега има над 170 хиляди вакантни места за инженери. Лошото е, че обстановката няма да се усъвършенства и в бъдеще, тъй като демографските промени се отразяват неподходящо. Проблемите стартират още от студентската пейка. В главните инженерни дисциплини броят на студентите в първи курс е намалял доста. Ако през 2016 година общо 143 400 студенти са почнали да учат математика, осведомителни технологии, естествени науки и технологии, то през 2022 година техният брой е понижен до 125 600 души. " Следователно през идващите години може да се чака забележителен спад в броя на завършващите инженери ", предвижда Аксел Плюнеке от Института за немска стопанска система в Кьолн (IW).

Недостигът е изключително изострен в региона на енергетиката и електротехниката. Ситуацията е малко по-поносима в строителното инженерство и в региона на осведомителните технологии.

Нужни са фрагменти от чужбина

Но последствията се усещат в това число и в обществения бранш, където строителните планове и тези за цифровизация са замразени или се намират в застой. Броят на новоприетите студенти във въпросните специалности е намалял, без значение че се поставят старания да бъдат стимулирани повече млади дами да следват.

" Без мощен приток на квалифицирани фрагменти от чужбина към този момент няма да можем да преодолеем съществуващия дефицит. Всеки десети инженер и в този момент идва от чужбина. Но това напълно не е задоволително ", споделя Дитер Вестеркамп пред Дъждовни води. Той пледира за това повече задгранични висшисти да бъдат арестувани на работа в Германия.

Плановете на федералното държавно управление са значима първа стъпка, тъй като страната се конкурира с другите народи за най-хубавите експерти.

Бюрокрация и други спънки

Вестеркамп показва какъв брой е значимо да се улеснят и ускорят административните процеси, свързани с приемането на разрешителни за работа на хората, които нямат немско поданство. " Не може на претендент от Индия да са му нужни цели 7 месеца, до момента в който получи позволение да работи в Германия ", показва той.

Но бюрократичните спънки не са единственият проблем. Съществува и различен фактор - по този начин наречената " просвета на банкет " в обществото. " Ние в действителност се нуждаем от тези хора, другояче в бъдеще ще имаме проблеми да задържим настоящето качество на живота в Германия ", споделя специалистът пред Дъждовни води.

Най-важните избори - Какво става в Турция:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР